Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că discuțiile despre reforma pensiilor din spațiul public s-au concentrat în mod nedrept pe pensiile care nu au crescut în urma recalculării, ceea ce reprezintă aproximativ 17,5% din totalul pensionarilor, potrivit capital.ro.
Bucura-Oprescu a criticat vehement opoziția față de reformă, acuzând că cei care o contestă sunt, de fapt, împotriva principiului contributivității. Acest principiu susține că fiecare pensie ar trebui să reflecte corect munca și contribuțiile plătite de-a lungul timpului.
Ea a evidențiat că, prin neaplicarea reformei, inechitățile din sistem ar fi perpetuate, menținând diferențe injuste între pensionari care au avut contribuții egale, dar care primesc pensii diferite.
Te-ar mai putea interesa și: Pensiile minerilor și nevăzătorilor, din nou în discuție. Marcel Ciolacu: „Am aceste două categorii, vineri mă văd cu ei”
foto: pensii
Simona Bucura-Oprescu a evidențiat că peste 3,8 milioane de pensionari vor vedea o creștere a pensiilor lor datorită recalculării. Aproximativ 13,1% dintre pensionari vor beneficia de o majorare adițională, începând din ianuarie 2025.În contrast, aproximativ 4,4% dintre pensionari vor rămâne cu aceeași pensie în plată.
Simona Bucura-Oprescu a afirmat că cei care critică reforma sunt, de fapt, cei care sprijină menținerea inechităților și care se opun unei abordări juste și corecte în ceea ce privește pensiile românilor.
„Este nedrept că toată dezbaterea din media și mai ales din mediul politic despre reforma pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas la aceeași valoare în urma recalculării.
Toată dezbaterea s-a concentrat pe cele aproximativ 17,5% din pensii care rămân la aceeași valoare, dar care în proporție de trei sferturi vor crește și ele de la 1 ianuarie 2025. Este important ca românii să știe că exact cei care atacă reforma sunt adevărații adversari ai echității în sistemul public de pensii.
Sunt adversarii principiului contributivității, care spune că fiecare pensie trebuie să fie pe măsura muncii și a contribuțiilor pe care le-am plătit.
Practic, cei care au atacat în această perioadă reforma susțin perpetuarea inechităților și a tratamentului incorect la care au fost supuși peste 3,8 milioane de pensionari care au primit pensii mai mici decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel.
Da, avem un număr de peste 3,8 milioane de pensionari ale căror pensii cresc în urma recalculării; avem aproximativ 13,1% dintre pensionari care vor beneficia și de majorarea din ianuarie, iar aproximativ 4,4% dintre pensionari vor rămâne cu aceeași pensie în plată până la momentul în care se va realiza echitatea”, a declarat ea.
Te-ar mai putea interesa și: S-a majorat contribuția la Pilonul II de pensii. Se schimbă legea!