- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Creștere masivă a prețurilor la alimente în întreaga lume. Un nou nivel alarmant a fost atins în luna mai 2024

07 Jun, 18:14 • Fundeanu Madalina
Întreg globul se confruntă cu o creștere alarmantă a prețurilor la alimente. Un nou nivel a fost atins în mai, pentru a treia lună consecutiv.
Creștere masivă a prețurilor la alimente în întreaga lume. Un nou nivel alarmant a fost atins în luna mai 2024

Indicele global al preţurilor la alimente a crescut şi în luna mai, pentru a treia oară consecutiv în acest an. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care preţurile mai mari la cereale şi produse lactate au contracarat preţurile mai reduse la zahăr şi uleiuri vegetale. Anunțul a fost făcut vineri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de Economica.net.

Prețurile la alimente au crescut în luna mai, pentru a treia oară în acest an

FAO publică în fiecare lună propriul său Food Price Index, prin care sunt măsurate modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna mai a acestui an, indicele a ajuns la o medie de 120,4 puncte, în creştere cu 0,9% faţă de nivelul înregistrat luna precedentă. În ciuda acestui lucru, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut şi cu 24,9% sub pragul atins în martie 2022.

Ai mai putea citi: Maghiarii de lângă graniță, atrași de prețurile mici din România. Carburanții și alimentele românești, mai calitative și mai ieftine decât în Ungaria

alimente mai scumpe
alimente mai scumpe

Majorarea din luna mai a prețurilor la alimente s-a produs în primul rând din cauza unui avans de 6,3% al preţurilor la cereale. Potrivit FAO, creşterea preţurilor mondiale la grâu prezintă îngrijorările referitoare la condiţiile nefavorabile pentru culturile de grâu, care vor duce la diminuarea recoltelor din acest an în multe zone producătoare, mai ales în părţi din America de Nord, Europa şi zona Mării Negre.

De asemenea, preţurile produselor lactate au crescut şi ele cu 1,8%, pe fondul unei cereri mai mari venită din partea sectoarelor de retail şi servicii alimentare înaintea vacanţelor de vară, dar şi în urma aşteptărilor pieţei că producţia de lapte în Europa Occidentală va scădea sub nivelul maxim istoric.

Pe de altă parte, preţurile la zahăr au fost în scădere cu 7,5% în luna mai, față de aprilie, în principiu din cauza presiunilor create de un început bun al noului sezon de recoltare din Brazilia. Mai mult, diminuarea cotaţiilor internaţionale la ţiţei brut a forțat scăderea preţurilor la zahăr, prin reducerea cererii de trestie de zahăr din care să fie produs etanol.

În plus, preţurile mondiale ale uleiurilor vegetale au scăzut și ele cu 2,4%, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier în urma creşterii producţiei sezoniere şi cererii mondiale reduse.

În altă ordine de idei, FAO a publicat vineri primele sale estimări în ceea ce privește producţia mondială de cereale în sezonul 2024-2025. FAO spune că producţia mondială de cereale se va ridica pe viitor la 2,846 miliarde de tone, în sezonul care va începe la 1 iulie 2024.

Vezi și: Profiturile producătorilor de alimente din România au crescut cu 300%. Ce este fenomenul „greedflation”