Creșterea pensiilor și a salariilor, promisă pentru 2025, este pusă sub semnul întrebării, după raportul îngrijorător al agenției Fitch, care a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară. Decizia agenției a fost luată după analizarea unor factori economici și politici care amplifică riscurile pentru stabilitatea fiscală și macroeconomică a țării.
În acest context, prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, atrage atenția că dacă Guvernul nu va renunța la măsura indexării pensiilor și salariilor începând cu anul viitor – o măsură pe care o califică drept „nepopulară” – deficitul bugetar al României va ajunge la 9%, devenind „nesustenabil”.
Ciprian Ciucu afirmă, într-o postare pe Facebook, că revizuirea perspectivei ratingului României de la „stabil” la „negativ” „ne lovește unde ne doare mai rău, la buget„. Prim-vicepreședintele PNL atrage atenția că România ar putea intra în colaps dacă nu se îndatorează.
„Elefantul din cameră: România nu are încă o problemă economică, are o problemă bugetară! Enormă: fără acțiuni clare, vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%, ceea ce este nesustenabil.
Guvernul PSD-PNL (deci, atenție, noi nu fugim de răspundere, ne asumăm greșelile trecutului!) a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele: funcționare, investiții, salarii și pensii (cele din urmă indexate cu peste 25% în acest an).
Asta ne lovește unde ne doar mai rău, la buget: România dacă nu ia credite, nu poate funcționa. Restul sunt palavre. O perspectivă proastă înseamnă împrumuturi mai scumpe. Unul dintre motivele invocate de Fitch este chiar instabilitatea politică.
Pensiile și salariile nu vor scădea, nu vor fi ‘tăiate’ așa cum comunică izolaționiștii! Va fi stopată indexarea doar, nu vor crește în 2025. Efectiv, România nu își pemite să mai adauge 25 de miliarde la deficit”, a scris Ciucu pe Facebook.
Blocarea majorării pensiilor și salariilor nu va fi, însă, suficientă, se pare pentru ca gaura de la buget să nu se adâncească. Ciucu vorbește, de asemenea, și despre faptul că vor trebui tăiate și alte cheltuieli bugetare, „astfel încât să ajungem la un deficit bugetar, agreat cu Comisia Europeană de cca. 7%”.
Majorările de pensii și salarii programate pentru începutul anului 2025 ar aduce un cost suplimentar de circa 28 de miliarde de lei. Acest lucru va pune presiune pe un buget și așa deja întins la maximum, cu un deficit ce probabil va ajunge la 9%, în 2024. Conform angajamentelor asumate prin planul fiscal, acesta ar trebui să scadă până la 7% în 2025.