Unul dintre drumrile judeţene a fost închis circulaţiei rutiere, iar pe altul se circulă cu dificultate în urma inundațiilor ptovocate de revărsarea râului Crişul Alb. Acesta s-a revărsat în zona Almaş – Dieci, unde sunt acoperite cu apă şi circa 900 de hectare de teren agricol, scrie Agerpres.
Edilul comunei Almaş, Aurel Costea, a declarat marţi, pentru sursa citată, că nivelul Crişului Alb a crescut peste cota de inundaţie încă de luni, 20 februarie 2023, când râul a început să se reverse.
„Deja avem în jur de 600 de hectare de teren agricol care este sub apă, dar şi drumul judeţean care leagă Almaş de comuna Dieci este inundat pe o lungime de 200 de metri. Nivelul apei pe drum este de vreo 20 de centimetri, de aceea este pericol pentru cei care umblă cu maşina pentru că nu pot observa drumul. Utilajele noastre sunt la Gara Almaş pentru orice eventualitate, pentru că râul este în creştere uşoară”, a spus edilul Aurel Costea.
Tot el a mai precizat că terenurile agricole care suferă în urma inundațiilor sunt însămânțate cu grâu. Există, de asemenea, lanuri de porumb din toamna anului trecut care nu au fost, încă, recoltate.
Mai citește și: Un nou record negativ pentru România. La nivel european, țara a înregistrat cea mai mare rată a mortalității cauzată de accidentele rutiere
În același timp, primarul din comuna vecină Dieci, Ştefan Petru Galea, a spus că revărsarea Crişului a dus la inundarea a 300 de hectare de terenuri agricole însămânţate în toamna anului 2022, în timp ce drumul judeţean Dieci – Revetiş a fost închis traficului rutier.
„Pe drum mai pot circula doar utilaje agricole sau camioane, maşinile nu au cum, că apa este mare. Din fericire, nu avem gospodării inundate”, a declarat edilul comunei Dieci.
Inundațiile din zona Almaș – Dieci se produc periodic atunci când ploile adundente ori topirea zăpezii duc la creșterea nivelului de apă din Crișul Alb. Ultima inundație din zonă a fost în toamna anului trecut.
O avertizarea Cod Galben de inundaţii valabilă pentru Crişul Alb a fost emisă de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) – sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Vaţa de Jos (judeţele Hunedoara şi Arad).
Te-ar mai putea interesa și: Veste proastă pentru producătorii de lapte, crescătorii se declară nemulțumiți de profit. Reglementarea prețurilor este inexistentă