La o lună după anularea alegerilor prezidențiale din România, autoritățile se află într-o stare de stagnare. Coaliția de guvernare nu reușește să stabilească o dată pentru noi alegeri, iar acest lucru alimentează teoriile conspirației, în special în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu acționează după anularea alegerilor prezidențiale: „În România, corupția ne-a răpit dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu – dreptul la liber arbitru!”
foto: Călin Georgescu
În același timp, procurorii, care beneficiază de salarii mari, pensii speciale și pensionări premature, au lăsat la o parte cercetările demarate în decembrie legate de campania electorală. Chiar și cu dosarele deschise, cercetările sunt suspendate din cauza vacanței, ceea ce a stârnit critici, inclusiv din partea lui Crin Antonescu, care a considerat că procurorii ar fi trebuit să continue investigațiile fără pauze, având în vedere gravitatea situației.
Jurnaliștii au făcut o solicitare la Parchetul General și la DIICOT, în care au întrebat despre stadiul dosarelor. Răspunsul Parchetului a fost unul frapant: „Am fost și noi liberi, cum ați fost cu toții. Au fost sărbători, da?”.
Mai multe dosare legate de alegerile din România și susținerea lui Georgescu au fost deschise, incluzând anchete privind finanțarea campaniei prin donații mari de la Bogdan Peșchir, instigarea și amenințările în online, promovarea extremismului și atacurile cibernetice. Deși dovezile implicării rusești sunt clare, autoritățile nu au făcut progrese semnificative în anchete.
După desecretizarea documentelor CSAT, a fost confirmată implicarea unui grup de hackerii ruși în derularea a 85.000 de atacuri cibernetice asupra sistemelor electorale din România în perioada alegerilor. În plus, pe TikTok și alte platforme de socializare, au fost depistate campanii de dezinformare susținute de rețele rusești care promovau candidatura lui Călin Georgescu.
Investigațiile internaționale, inclusiv cele realizate de jurnaliști din Bulgaria, Polonia și Franța, au dezvăluit că Rusia a finanțat campanii de propagandă în România și în alte state din regiune, folosind diverse rețele de dezinformare. De asemenea, companii cu legături directe cu Rusia, cum ar fi AdNow, au fost implicate în manipularea opiniei publice în favoarea candidatului prorus. Alte firme, precum FA Agency, au fost de asemenea implicate în achiziționarea de influenceri români pentru promovarea aceleași agende politice.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că Rusia a intervenit activ în alegerile din România, subliniind o tendință mai largă de interferență în procesele electorale din regiunile vecine. În aceeași direcție, o delegație a Congresului SUA la NATO a condamnat aceste acțiuni ale Rusiei, iar Comisia Europeană a deschis proceduri legale împotriva TikTok, acuzând rețeaua socială că nu a respectat reglementările europene privind integritatea alegerilor, cu posibile sancțiuni financiare.
„În urmă cu câteva săptămâni, România a fost nevoită să anuleze alegerile prezidențiale din cauza ingerinței și a manipulării electorale ce au fost, în mod clar, atribuite Rusiei”,a spus Macron, la reuniunea anuală a diplomației.
Te-ar mai putea interesa și: Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate