Cafeaua este din ce în ce mai greu de găsit, iar scumpirile afectează chiar și cel mai ieftin soi de cafea. Lipsa de boabe de cafea de tip robusta îi face pe iubitorii de cafea să renunțe la viciul de a-și mai lua gura de energie de dimineață, a informat profit.ro.
Citește și: Cât costă o ceașcă de cafea cu foiță de aur vândută de baronul PSD Avram Gal
Deși majoritatea persoanelor care beau cafea preferă soiul arabica, de calitate superioară, soiul robusta, fiind un sortiment de cafea mai ieftin și este utilizat frecvent la cafeaua de tip instant, espresso și cafeaua măcinată vândută în supermarketuri, înregistrând o cerere mare pe piață, datorită prețului accesibil.
Cu toate acestea, principalii producători de cafea robusta au dificultăți în a ține pasul cu explozia cererii, astfel de prețurile angro au atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.
Cea mai mare piață a cafelei din Europa se află în Germania, având un efect semnificativ asupra prețurilor de comercializare, soiurile de cafea de tip instant, fiind cu aproape 20% mai scumpe decât în urmă cu un an.
Analiștii estimează că șansele ca această criză de cafea să se reducă în viitorul apropiat sunt destul de mici, iar Vietnamul, cel mai mare producător mondial de cafea robustă, a strâns cea mai mică recoltă din ultimii patru ani. Acest fapt se datorează focusării mai mult pe recolta de avocado și durian, pentru a face față exploziei de prețuri la îngrășăminte după invazia rusească din Ucraina.
Culturile din Brazilia, al doilea mare producător mondial de cafea robusta, au avut de suferit de pe urma secetei și există îngrijorări că și producția Indoneziei ar putea avea de suferit de pe urma precipitațiilor abundente.
Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei livrările de boabe de cafea robusta în perioada octombrie-martie au fost cu aproximativ 4% mai mari decât în aceiași perioadă în 2021-2022.
„Există o cerere atât de mare, ca urmare a migrației dinspre cafeaua mai scumpă, încât piața nu este satisfăcută nici măcar de exporturile mai mari de cafea robusta”, spune Judith Ganes, care are o firmă de consultanță specializată pe materii prime precum cafea la New York.