- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criză de apă în Botoșani: „Nu este apă în fântâni. Izvoarele sunt secătuite. Noi ne luptăm aici ca într-un fel de război”

22 Aug, 16:41 • Andrei Alina
Iarna trecută nu a ploua suficient, iar vara lui 2024 a venit cu temperaturi extrem de ridicate, cu saptamâni întregi de caniculă. Aceste lucruri au dus la secarea fântânilor și a iazurilor în multe județe din România. Multe localități se confruntă zilele acestea cu o criză de apă.
Criză de apă în Botoșani: Nu este apă în fântâni. Izvoarele sunt secătuite. Noi ne luptăm aici ca într-un fel de război”

Judeţul Botoşani este una dintre zonele în care criză de apă se resimte cel mai tare. Pe fondul vremii caniculare care durează de aproape două luni, dar şi pe fondul lipsei precipitaţiilor din timpul iernii.

În numeroase localităţi, fântânile au secat, iazurile la fel. În aceste condiţii, populaţia, în special cea din mediul rural, a rămas atât fără apă potabilă, cât şi fără apă menajeră. Și animalele suferă din aceeași cauză.

Oamenii sunt disperați. La Corlăteni, de exemplu, unii localnici au construit chiar și a patra fântână în gospodărie în căutarea apei de care au atâta nevoie. Deşi noile puţuri sunt mai adânci, cantitatea de apă pe care acestea o colectează din sol este foarte mică, așa cum se arată într-un reportaj realizat de Agerpres.

Citește și: Urgență climatică în acest loc afectat de secetă extremă și arșiță! E interzis să uzi grădina cu legume și să umpli cu apă piscina

„Este o criză puternică. Anul ăsta am resimţit-o la maxim. Am avut o fântână făcută de bunici. Acum şapte ani am făcut alta şi acum nu mai avem apă nici în aceea. Am făcut un puţ de mare adâncime. (…) Pentru animale este foarte greu. Cărăm apă cu bidoanele, cu cisterna. Dacă o să fie secetă aşa în continuare, de unde apă? Iarna nu ninge, vara nu plouă”, a declarat Alina Apostu, care deţine o gospodărie mare la marginea satului Corlăteni, unde creşte şi 260 de oi.

„Eu am făcut a doua fântână pentru că nu am avut apă. (…). În a doua fântână este apă, dar vecinii mei nu au şi vin şi iau de la mine. Nu pot să le spun să nu ia apă, că nu e un bun al meu. E un bun pe care ni l-a dat Dumnezeu. Dacă nu au ei, nu o să am nici eu. O să fim ca în Sahara. Ţi-e milă de om, dar parcă mai tare ţi-e milă de animale, pentru că animalele nu au făcut nimic rău”, spune Angela Plugariu, o femeie de 61 de ani.

Citește și: Delta Dunării, în pragul colapsului! Zeci de unități turistice sunt scoase la vânzare. Motivul pentru care a apărut această criză de proporții

„Am avut o fântână veche de la părinţi, făcută cu mulţi ani în urmă, care mi-a secat. Nu mai aveam apă nici de băut, nici măcar o găleată. Am făcut în 2017 o fântână de 15 tuburi. A mers câţiva anişori, dar acum am rămas la două tuburi cu multă economie. Aduc apă de la o fântână din sat de mai departe, ca să am să pot să folosesc o maşină de spălat. Sunt două tuburi care ar fi secat dacă foloseam în exces şi nu aş fi adus din altă parte. Situaţia este critică cu apa”, explică şi Fănica Epure.

Comuna Corlăteni şi-a construit anul trecut propria reţea de apă. Sistemul a funcţionat doar câteva luni şi, la venirea verii, serviciul a fost sistat.

 

Primarul din Corlăteni, despre criza de apă: Nu mai avem unde să adăpăm animalele. Oamenii nu au apă acasă

„Este foarte greu. Cu aşa ceva nu m-am confruntat niciodată. Nimeni până acum nu s-a mai izbit de o problemă aşa de gravă. Discutăm de lipsa apei, de ceva vital pentru viaţa pe pământ. Nu ştiu cum se poate rezolva. Eu nu văd soluţii astăzi. Chiar nu văd soluţii, pentru că este o secetă care nu se manifestă doar de anul acesta. E o secetă care se manifestă de câţiva ani de zile, devenind o secetă pedologică. Uitaţi-vă în spatele meu la acest iaz care a început să rămână fără apă! Nu mai avem unde să adăpăm animalele. Oamenii nu au apă acasă. Şi-au făcut câte două, trei, patru fântâni. Nu ştiu ce să mai fac. Pe mine mă înspăimântă lucrul acesta. Este o situaţie care, pe an ce trece, este tot mai agresivă, greu de gestionat. Avem sistem nou de alimentare cu apă, dar apă nu este, Nici nu au de unde să ne dea cei de la Nova Apaserv. Seceta nu se manifestă doar la Corlăteni. este o chestiune naţională, europeană sau globală chiar”, a explicat primarul Costel Gavril.