- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criză de apă potabilă în România din cauza caniculei! Semnalul de alarmă tras de Apele Române: „Oamenii să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor”

15 Jul, 20:01 • Cornel Ghimeșan
Valul de caniculă care a lovit România naște probleme peste probleme. Una dintre ele se referă la criza de apă potabilă din această perioadă. Apele Române au făcut un anunț extrem de important, totodată punând accentul pe faptul că oamenii trebuie să folosească apa într-un mod rațional în această perioadă.
Criză de apă potabilă în România din cauza caniculei! Semnalul de alarmă tras de Apele Române: „Oamenii să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor”

În contextul în care sute de localități din întreaga țară se confruntă cu dificultăți în furnizarea apei potabile din cauza debitelor scăzute înregistrate pe mai multe râuri, oficialii de la Apele Române au emis avertismente. Cu prognozele extreme de temperatură anunțate de Administrația Națională de Meteorologie pentru următoarele săptămâni, autoritățile fac un apel către cetățeni să gestioneze rațional consumul de apă, asigurându-se că fiecare locuitor are acces la apă, cu prioritate pentru consumul uman.

Citește și:Eticheta Kaufland devenită virală în România! Cât costă mușchiulețul de porc „deosebit de fraged”

„Monitorizăm permanent situaţia resurselor de apă, precum şi modul de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 77%”, anunţă, luni, oficialii de la Apele Române.

Conform informațiilor furnizate de Apele Române, situația aprovizionării cu apă este critică în 291 de localități care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă. Printre acestea se numără orașele Roman, Pașcani și Hârlău. Județele cel mai grav afectate de lipsa resurselor de apă includ Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba.

În detaliu, cele mai afectate județe sunt:

  • Botoșani, cu 133 de localități afectate;
  • Iași, cu 58 de localități afectate;
  • Vrancea, cu 36 de localități afectate.

Aceste date subliniază amploarea problemei și necesitatea unor măsuri urgente pentru gestionarea și conservarea apei în aceste regiuni.

„În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”,precizează Apele Române.

În plus, există și 239 de localități care nu beneficiază de sisteme centralizate de alimentare cu apă, acestea depinzând în schimb de surse individuale precum fântâni, care în multe cazuri sunt secate, cu restricții serioase în furnizarea apei. Cele mai afectate localități se găsesc în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași și Galați. În detaliu, cele mai multe localități aflate în această situație sunt în județele Botoșani, cu 151 de localități afectate, urmate de Vaslui, cu 61 de localități, și Neamț, cu 12 localități afectate.

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”, transmite instituţia.

Apele Române furnizează informații detaliate cu privire la situația debitelor pe mai multe sectoare de râuri din țară. Se constată că în patru sectoare de pe râurile interioare, respectiv pe Jiu (județul Gorj), pârâul Homorodul Mare și pârâul Fișag (județul Harghita), pârâul Belinul Mic și Saciova (județul Covasna), Buzău (județul Buzău) și Ialomița (județul Ialomița), se înregistrează debite sub media multianuală, situându-se în faza de atenționare-avertizare. În plus, două sectoare de pe râurile interioare Olt (județul Harghita) și pârâul Belinul Mare (județul Covasna) se află în treapta 1 de restricții pentru irigații și piscicultură. De asemenea, cinci sectoare de pe râurile interioare, inclusiv Buzău (județul Brăila), Călmățui (județele Buzău și Brăila), și pârâurile Belinul Mic, Fișag și Saciova (județul Covasna), sunt în treapta 3 de restricții pentru irigații și piscicultură.

În paralel, acumulările Pârcovaci, Hălceni și Sârca din județul Iași și Acumularea Mănjești din județul Vaslui se află și ele în treapta 3 de restricții, afectând populația, industria, irigațiile și piscicultura.

Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, se observă că în trei secțiuni debitele sunt sub nivelul minim necesar pentru a satisface cerințele cantitative, în bazinele Argeș-Vedea (stația hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmbovița influențat de orarul de funcționare al CHE Clăbucet), Siret (stația hidrometrică Cremenea – râul Uz), și la stația hidrometrică Reci – Râul Negru.

De asemenea, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a scăzut la 4500 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).

„Conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4200 mc/s în jurul datei de 21 iulie.  În acest moment, pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la staţia hidrometrică Cernavodă, în data de 15 iulie 2024 este de 1.44 metri, iar până la aplicarea treptei I de restricţii există o diferenţă de nivel de 3, 06 metri”, precizează repreznetanţii Apelor Române.

Citește și: Când este cel mai potrivit moment al zilei ca să călătoreşti cu avionul. Sfaturi pentru planificarea zborurilor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult