Managerul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Mureş, Ileana Guşatu, a declarat astăzi că în urma negocierilor dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziție a fabricii de către fermierii români. Mai este nevoie doar de acordul final al companiei mamă din Franța.
„Ieri, 12 octombrie, fermierii din zona Transilvaniei, cultivatorii de sfeclă de zahăr, au avut o nouă întâlnire cu patronatul francez al fabricii de zahăr Tereos în vederea continuării negocierilor referitoare la achiziționarea acestei fabrici. S-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziție a fabricii de către fermierii români. Însă în vederea finalizării procedurii de achiziție este nevoie de avizul companiei mamă din Franța, document decisiv în acest proces, pe care sperăm că îl vor primi şi atunci acest memorandum se va putea transforma într-un contract de vânzare-cumpărare. Fermierii sunt optimişti în acest sens că vor primi avizul şi că vor putea să achiziționeze această fabrică”, a declarat Ileana Guşatu.
În acest sens, managerul executiv al DAJ Mureş a explicat că speră că se va obține în câteva zile acel acord, astfel încât Fabrica de Zahăr din Luduş să îşi poată relua activitatea.
„Eu sper că în câteva zile să se poată obține acel aviz necesar ca fabrica să îşi poată relua activitatea şi ca fermierii să fie sprijiniți şi totodată să fie încurajați să cultive sfecla de zahăr. Ar fi păcat să pierdem această cultură importantă pentru țara noastră. A mai rămas doar o singură fabrică în țară din cele 33, mai ales că zona noastră, zona Transilvaniei, este o zonă propice pentru această cultură”, a precizat Ileana Guşatu.
Citește și: AFM anunță un succes în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Au fost aprobate primele 4.558 de dosare
Conform surselor, în județul Mureş în acest an au fost cultivate numai 350 hectare cu sfeclă de zahăr, deși în anii anteriori se cultiva sfeclă pe 4.000 de hectare.
În asociația cultivatorilor de sfeclă de zahăr sunt în prezent 300 de fermieri din 9 județe, iar în 2021 când deja a început o scădere a suprafețelor cultivate, aceștia aveau o cultură totală de 7.000 de hectare.
Cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, Teodor Aflat, a făcut astăzi declarații. Acesta a transmis că Fabrica de Zahăr din Luduș își va relua activitatea din toamnă sau din primăvara anului 2023, iar cultivatorii din județul Mureș și din județele învecinate vor putea să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr.
„Datorită faptului că am semnat contractul de confidențialitate nu putem vorbi prea multe. Treburile sunt pe un făgaş bun şi Fabrica din Luduş va fi repusă pe poziție şi sperăm ca din toamna asta sau din primăvara anului 2023 cultivatorii de pe Luduş, Braşov, ştiu eu, Cluj, Sibiu să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr”, a declarat presei Teodor Aflat.
Mai poți citi: Kaufland oferă vouchere pentru românii care vor duce la schimb echipamentele electrice și electronice vechi