Salariați, dar cu teama zilei de mâine. Angajații se gândesc de două ori înainte să își dea demisia de la locul de muncă, deoarece perioada actuală este una complet nesigură. Pentru companii se anunță o perioadă grea, spun economiști. Multe își vor reduce din activitate și din personal.
Valul de scumpiri din ultima perioadă a creat dezechilibre și pe piața muncii, spun specialiștii în resurse umane. Conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare, mare parte dintre angajații români apelează la un al doilea loc de muncă pentru a face față cheltuielilor.
Cât despre demisie, foarte puțini iau în calcul să își schimbe locul de muncă în aceste perioade extrem de dificile.
„Sunt mulți tineri cu job-uri diverse. Mulți s-au orientat pentru zona de social media. Lucrezi în contabilitate, dar ți pagina de social media a businessului unui prieten. Au apăurt aceste job-uri de freelancer în zona de livrare, curierat. Sunt alese de studenți pentru că își fac programul cum ai tu nevoie”, susține Ana Visian, specialist marketing la o platformă de recrutare, conform ProTv.
În România, potrivit datelor oficiale, din cei peste 5,5 milioane de angajați, aproximativ 500.000 au un al doilea loc de muncă. Cei mai mulți lucrează în domenii precum marketing, contabilitate, comunicare sau IT.
Specialiștii în resurse umane susțin că sunt foarte multe persoane care își păstrează jobul, dar caută și alte firme pentru a colabora, cele mai multe fiind din străinătate. Mulți aleg zona SRL, PFA, pentru colaborare. Oamenii aleg să lucreze cu diverse companii străine deoarece peste graniță sunt plătiți mai bine.
„Soluția de compromis, care este al doilea job, se pretează unor categorii profesionale. Nu este recomandabilă decât pentru situații excepționale. Ar trebui ca locurile de muncă oferite de angajatori să fie corect remunerate. Se pot plăti orele suplimentare. Poate fi remunerat suplimentar pentru performanță în activitatea curentă: inovație, inițiativă”, a transmis economistul George Vulcănescu.
Cei mai dezavantajați sunt angajații plătiți la nivelul salariului minim pe economie. Aceștia au program fix și de multe ori întâmpină dificultăți în a lucra de acasă. Conform datelor furnizate de specialiștii de la ministerul Muncii, în România sunt peste 1,2 milioane de români care au salariu între 2.550 și 3.000 de lei brut.
Ai mai putea citi: BNR, noi vești proaste pentru români! Economia va încetini puternic și adio creșteri salariale! Cât mai e până la recesiune?