Unul dintre cele mai rele scenarii s-a adeverit! Criza energetică este un motiv de îngrijorare pentru condițiile din iarna lui 2023, citează profit.ro. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) transmite un avertisment populației. Pentru iarna lui 2023 se așteaptă un deficit major de energie. Conform primelor informații, volumul de gaze naturale lichefiate nu va fi suficient.
Pentru anul trecut, guvernele europene au luat o serie de decizii, menite să asigure aprovizionarea corectă cu energie. Drept urmare, au fost construite mai multe terminale GNL, în așa fel încât livrările de gaze rusești să fie înlocuite prin conducte. Cu toate acestea, Fatih Birol susține că în iarna lui 2022 nu au fost probleme tocmai pentru că a fost una blândă, iar astfel, totul a ținut de „noroc”.
Condițiile bune ale vremii au redus cererea. În același timp, în China a avut loc prima scădere a consumului înregistrat în ultimii 40 ani, totul din cauza slăbiciunii economice. În ceea ce privește iarna lui 2023, responsabilii sunt îngrijorați: nu există suficiente terminale de import pentru gazele naturale.
„Dar întrebarea este… ce se va întâmpla iarna viitoare?” este întrebarea care a ridicat un motiv de îngrijorare la nivelul populației.
”Chiar dacă avem suficiente terminale de import de GNL, s-ar putea să nu fie suficiente gaze de importat și, prin urmare, nu va fi ușor iarna viitoare pentru Europa”, a spus el, menționând că probabil că acest lucru ar crește din nou prețurile. Nu este corect să fim relaxați, nu este corect să sărbătorim acum”, susține Birol.
Șeful AIE susține că firmele și companiile responsabile trebuie să depună în continuare eforturi pentru a reduce consumul de gaze, și în același timp, producția de energie regenerabilă trebuie să se extindă mult mai repede. Klaus Mueller a declarat într-un interviu că nu pot fi excluse deficitele de gaze pentru această iarnă.
„O putem gestiona, dar va trebui să facem cu adevărat un efort mare”, susține șeful agenției germane pentru rețele.
Te-ar putea interesa și: Eolienele depășesc gazele. „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”. Energia regenerabilă câștigă teren