Spitalele suferă de o criză financiară, astfel rămân fără medicamente sau consumabile pentru investigațiile medicale, a informat antena 3 CNN.
Managerii spitalelor se plâng că principala cauză pentru care a început întregul dezastru în sistemul sanitar este inflația.
De asemenea, inflația afectează cel mai mult bolnavii, care nu mai au acces la medicamentele vitale. Pentru spitale sunt din ce în ce mai puțini bani pentru tratamente, consumabile sau dispozitive medicale. Ordonanța de urgență a agravat situația, după ce a fost nevoie să-și reducă cheltuielile cu 10%.
Potrivit spuselor reprezentanților spitalelor, banii nu erau suficienți nici înainte de scumpirile pe bandă rulantă. Aceștia au tras semnale de alarmă că sunt plătiți pe caz rezolvat cu o sumă fixă, sumă care nu ajunge pentru cheltuielile necesare cu un pacient, în funcție de numărul de zile de spitalizare și de tratamente de care are nevoie în realitate.
În urmă cu o săptămână, angajații din sistemul sanitar erau în grevă japoneză. Mircea Ciocan a declarat atunci că, deși programul de acțiuni al Federației Sanitas era altul la bun început, s-au implementat mai multe schimbări, tocmai pentru că angajații din sistemul sanitar vor să se asigure că negocierile se termină în parametrii stabiliți inițial. Liderul Sanitas a explicat că greva japoneză este o metodă prin care reprezentanții încearcă să pună presiune, dar totodată, prin care nu întrerup activitatea medicală.
„Iniţial, programul de acţiuni revendicative al Federaţiei Sanitas a fost altul. Am schimbat pe parcurs tipul de acţiuni sindicale, am adaptat calendarul acţiunilor sindicale la parcursul negocierilor, având în vedere că în cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Federaţiei şi reprezentanţii Guvernului unde s-au luat anumite angajamente de ambele părţi.
Noi am decis să continuăm calendarul acţiunilor revendicative cu acest tip de protest, greva japoneză, care nu presupune întreruperea activităţii medicale deloc, este un mod de protest cu purtarea însemnelor, a banderolelor de grevă şi a banderolelor cu însemnele sindicatului Sanitas în piept pe toată această perioadă a negocierilor.
E o formă de presiune pe care o vom menţine şi în această săptămână şi în cursul săptămânii viitoare pentru a putea finaliza negocierile în parametri care au fost stabiliţi iniţial”, a explicat Mircea Ciocan.
Alte articole: Cadrele medicale amenință cu greva japoneză în 7 iunie! Sindicaliștii de la Sanitas nu vor întrerupe activitatea