Criza lemnului apare în pragul sezonului de iarnă. Lemnul de foc, dar și cantități enorme de peleți și bricheți au dispărut aproape complet din oferta magazinelor de profil. Conform reprezentanților Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, această problemă a apărut la câteva zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 134/2022. Este vorba despre documentul care plafonează prețul la materialele lemnoase pentru încălzirea pe timpul sezonului rece, anunță AgroTV.
Un sondaj realizat de către organizația profesională, în colaborare cu Comunitatea Forestierilor – Fordaq, a scos în evidență faptul că 93% dintre companiile din sector sunt de părere în aceste momente că activitatea le va fi puternic afectată în perioada imediat următoare. Mai mult, conform studiului, mai bine de 70% dintre operatori cred că va apărea penurie în piață, în special în zonele de câmpie, aflate la mare distanță de resursa de lemn, iar securitatea energetică a celor mai vulnerabile comunități va fi afectată, mai notează sursa citată.
Cercetările din acest domeniu scot în evidență faptul că operatorii economici de pe întreg lanțul valoric al distribuției lemnului vor aplica măsuri diferite, în contextul intrării în vigoare a Ordonanței 134/2022.
În acest sens, cei mai mulți dintre respondenți (44%) sunt convinși că vor factura separat lemnul de foc în plafonul impus de OUG 134 şi separat serviciile de transport, depozitare, despicare, paletizare, distribuție și multe altele. În situația în care lemnul de foc are TVA de 5%, iar serviciile de 19%, prețul final plătit de populație pentru acelaşi produs (lemn de foc despicat, paletizat, distribuit) va creşte cu 7 – 10 procente.
Sondajul Prolemn şi Fordaq a analizat în amănunt și modul în care identificarea opțiunilor considerate a fi cele mai fezabile pentru sprijinirea populației şi asigurarea securității energetice. Studiile realizate de specialiști arată că metoda preferată de către 35% dintre respondenți este considerată introducerea de măsuri de sprijin (voucherele) doar pentru susținerea consumatorilor celor mai vulnerabili.
Conform sursei citate, s-au mai luat în considerare: plafonarea prețurilor aplicată doar la prima punere pe piață (în rampă sau depozitul primar), prețul la consumatorul final fiind liber, stabilit în funcție de serviciile suplimentare (transport pe diferite distanțe, despicare, uscare, paletizare etc.); plafonarea prețurilor să fie aplicată doar la Romsilva şi Unitățile Administrativ – Teritoriale (UAT), iar pentru companiile private nu trebuie impusă o plafonare; introduse alte măsuri de sprijin (ca voucherele), acordate nediferențiat.
„Asociația Industriei Lemnului – Prolemn apreciază ca foarte pozitivă introducerea, prin Legea 286/2021, a cotei TVA reduse de 5% pentru livrările de lemn de foc pentru populație, având în vedere că cea mai mare parte a populației celei mai vulnerabile economic şi social foloseşte lemn de foc pentru încălzire. Din păcate, efectul pozitiv al legii este limitat, deoarece prevederea nu se aplică pentru toate categoriile de resursă de lemn utilizate pentru încălzire. Astfel, este nevoie de o clarificare legislativă pentru aplicarea prevederii şi pentru deşeurile din industria lemnului redirecționate ca resursă de încălzire pentru populație, care constituie o resursă importantă, de două milioane metri cubi, anual, precum şi pentru peleți şi bricheți”, susține Cătălin Tobescu, preşedintele Prolemn.
Te-ar mai putea interesa și: Caravane anti-sărăcie: Protest al sindicaliștilor Cartel Alfa. Se cere demisia ministrului Energiei