- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CSA Steaua și CS Dinamo, aspiratoare de bani fără rezultate notabile. Statul sponsorizează cu milioane de euro cluburile departamentale ale MApN și MAI

19 Sep, 18:57 • Bocioacă Bianca
Cum investesc CSA Steaua și CS Dinamo banii primiți de la stat. Unde se duc banii pe care statul îi investește în cluburile departamentale ale MApN și MAI. Sportul românesc se află în atenția publicului, după apelul lansat de David Popovici în urma Jocurilor Olimpice de la Paris.
CSA Steaua și CS Dinamo, aspiratoare de bani fără rezultate notabile. Statul sponsorizează cu milioane de euro cluburile departamentale ale MApN și MAI

David Popovici, recunoscut pe plan mondial datorită performanțelor sale, a făcut un apel la autoritățile române, cerând mai multă implicare în sprijinirea sportului la nivel național. Mesajul înotătorului nu este o simplă solicitare, ci un semnal de alarmă cu privire la deficiențele actualului model de finanțare și administrare a sportului din țara noastră. În prezent, Guvernul alocă sume uriașe din bugetul public pentru două cluburi departamentale de importanță majoră: Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București, subordonat Ministerului Apărării Naționale, și Clubul Sportiv Donamo București, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne.

Citește și: ANPC pune lacătul pe 13 magazine Auchan, Lidl, Mega, Profi şi Carrefour din Bucureşti pentru că vindeau ţigări minorilor

Cum investesc CSA Steaua și CS Dinamo banii primiți de la stat

Această finanțare, care însumează anual zeci de mii de euro, ridică suspiciuni cu ărivire la eficiența și transparența utilizării acestor fonduri.

CSA Steaua București – Rezultate sportive

Potrivit unei analize orangesport.ro, CSA Steaua gestionează 42 de secții sportive, având legitimați peste 2000 de sportivi, seniori și juniori. Majoritatea acestora sunt concentrați în sporturi de echipă, precum fotbal, baschet, rugby, volei, hochei pe gheață, polo pe apă și handbal.

CSA Steaua beneficiază de un buget uriaș, însă, rezultatele obținute de secțiile sportive subordonate sunt departe de a justifica aceste alocări financiare. În afara secției de polo pe apă, unde clubul se menține în postura de campioană națională, celelalte secții sportive se confrunte cu o lipsă majoră de performanțe notabile.

Secțiile de baschet și volei masculin nu au mai înregistrat o victorie de 33 de ani, ultimu titlu național la rugby a fost câștigat în urmă cu 18 ani, iar secția de handbal masculin a reușit ultima performanță notabilă acum 16 ani.

Un caz cu totul special în cadrul CSA Steaua este secția de fotbal, care a fost reînființată în 2017 pentru a salva brandul „Steaua”. Echipa a activat numai în ligile inferioare, iar din cauza reglementărilor din fotbalul profesionist, nu are dreptul de a promova în prima ligă.

Chiar și așa, secția de fotbal primește cele mai mai finanțări din cadrul clubului, având înregistrați 402 sportivi legitimați. Deși cheltuiala din bugetul public este una semnificativă, secția nu oferă rezultate care să justifice investiția.

S-au cheltuit milioane de euro pentru a obține exclusivitatea brandului pentru echipa de fotbal, dar chiar conducerea clubului recunoaște că brandul „Steaua” nu poate atrage sponsori.

Bugetul secției de fotbal a CSA Steaua este de aproximativ 2 milioane de euro. În șapte ani de existență, secția a cheltuit cel puțin 14 milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile judiciare din procesul pentru brandul „Steaua”.

Nici măcar interesul public nu poate fi invocat. Echipa de fotbal are o medie de 2.300 de spectatori/meci, la partidele disputate pe stadionul Armatei, cu o capacitate de 31.000 de locuri. Stadionul „Steaua” ia din bugetul de stat 30.000 de euro doar pentru întreținere.

În 2023, bugetul CSA a atins suma de 27 de milioane de euro, dar cheltuielile clubului rămân în mare parte netransparente. Potrivit documentelor oficiale, toate cele 42 de secții sportive sunt gestionate sub o singură secție mamut: Secția pentru Activitatea Sportivă de Performanță, care include toți cei 2.000 de sportivi legitimați.

Nu este cunoscut numărul antrenorilor, al membrilor staffurilor tehnice și medicale sau al angajaților civili, lucru care ridică un mare semn de întrebare legat de modul în care sunt gestionare aceste fonduri. Totodată, nu au fost făcute publice criteriile pe baza cărora sunt cheltuiți acești bani în cadrul secției „pentru activitatea Sportivă de Performanță”.

Citește și: A apărut o nouă fraudă online. Hoții îți pot goli contul cu un singur click! Cum să eviți pierderea banilor

CS Dinamo București, un fel de CSA Steaua, dar cu mai puțini bani

Clubul Sportiv Dinamo București, administrat de MAI, se confruntă cu aceleași provocări în privinșa performanțelor, dar la o scară ceva mai mică. CS Dinamo gestionează anual un buget de aproximativ 6 milioane de euro.

Singura secție sportivă care se bucură de succes este cea de handbal masculin, în timp ce secțiile de volei și rugby se confruntă cu lipsa de performanțe notabile.

De exemplu, echipa de volei feminin a Dinamo nu a mai câștigat un titlu național din 1989, iar cea de volei masculin a obținut ultima victorie în 1995. Secția de rugby a câștigat un singur titlu în ultimii 20 de ani, o performanță insignifiantă având în vedere resursele Dinamo.

Cu toate astea, există un aspect pozitiv al gestionării CS Dinamo: 30% din buget provine din surse private, reducând astfel dependența clubului de finanarea punlică. În ultimul an, CS Dinamo a reușit să atragă 2 milioane de euro din sponsorizări și donații, o sumă semnificativă în comparație cu CSA Steaua, care a strâns numai 2.899 de lei din surse similare, în 2022.