Deși analiștii economici se așteaptă ca inflația să fie într-o continuă scîdere în perioad aurmătoare, prețurile de la raft nu dau semne să se micșoreze. În timp ce în noiembrie am avut o inflație sub 7%, costul coșului lunar este cu peste 15 procente mai mare, ba chiar sunt așteptate noi scumpiri. În acest context, românii nu își vor mai permite să pună de toate pe masa de Crăciun, ci doar ce le va permite bugetul.
Citește și: Primă de Crăciun 2023. Cine sunt angajații care vor primi bani în plus de sărbători și tichete de masă
Anul 2023 aproape s-a încheiat, însă urmările crizei globale se resimt încă. După ce România a fost în pragul recesiunii, analiștii sunt optimiști prezentând statisticile din ultimele luni. În timp ce în luna octombrie, inflația trecea de 8%, în noiembrie trecea puțin peste 7%. pe final de an se așteaptă o nouă creștere, cauzată de noul pachet de taxe și impozite impus de guvern, în jur de 7,5%, iar abia pe final de 2024 se va vorbi despre sub 5%.
În acest context, românii sunt nevoiți să facă față prețurilor fluctuante, care nu le mai dau voie să se răsfețe cu produsele preferate cu care erau obișnuiți. În medie, în octombrie 2023, prețurile s-au majorat cu 9%, iar la raft s-au resimțit cu circa 20%.
Nici bugetul pentru cadouri nu este unul generos, având în vedere că toată materia primă s-a scumpit. Bugetul mediu per copil pentru anul 2023 este de 195 de lei. Comparativ cu anul 2022, bugetul de cadouri pentru anul 2023 rămâne neschimbat pentru majoritatea românilor (60%) din mediul urban. În schimb, un sfert din aceștia spun că bugetul de anul acesta este mai mic decât în anul precedent. Familiile cu un singur copil cheltuie pe cadouri în medie 217 lei per copil, față de 182 de lei per copil pentru cei cu doi copii și 137 per copil pentru cei cu 3 copii.
Cele mai populare cadouri în rândul părinților sunt jucăriile (64%), cărțile (50%), jocurile (48%), hainele și accesoriile vestimentare (42%) și dulciurile (38%). Copiii își doresc în mare parte aceleași lucruri, cu câteva diferențe notabile: 13% își doresc un animal de companie iar 8% își doresc bani.