- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu cât scade prețul la porumb în 2024. Toate țările mari producătoare de cereale anunță recolte foarte bune anul acesta

25 Jun, 21:25 • Dobran Viorel
Toate țările mari producătoare de porumb anunță recolte foarte bune în 2024, motiv pentru care este de așteptat ca prețul porumbului să scadă, mai ales în perioada în care recoltarea va fi maximă.
Cu cât scade prețul la porumb în 2024. Toate țările mari producătoare de cereale anunță recolte foarte bune anul acesta

Dacă datele de acum se vor menține până când fermierii vor intra la recoltat, specialiștii estimează scăderi de minimum 10 euro/tonă la prețul porumbului pentru marfa livrată în Portul Constanța, față de nivelul actual

„China a redus turațiile la importul de porumb și au până în momentul acesta 27 de milioane de tone importate. Aceeași China va avea o producție absolut superbă, 292 de milioane de tone prognozate în acest moment, astfel că importul pentru sezonul viitor scade la 18 milioane de tone. Ei vor conduce prețul porumbului în lumea asta.

Porumbul stă pe o platformă, dar va începe să sângereze cât de curând. (…) Uniunea Europeană are spectru bun de producție în acest moment, Ucraina are spectru bun de producție în acest moment, ei nu sunt atinși de căldură ca noi. De asta porumbul stă la 177-180 euro/tonă pentru marfa recoltă nouă livrată în Portul Constanța. (…) Așteptăm să vedem cum se dezvoltă piața. Dacă vremea va fi bună în zonele cele mai importante din lume, nu vom asista la creșteri, vom vedea porumbul scăzând cu cel puțin 10-12 euro/tonă sub presiunea de recoltă”, a explicat Cezar Gheorghe într-o analiză prezentată în emisiunea „Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

Citește și: Avertisment sumbru: Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale din cauza climei. „Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini”

Top țări pentru export de porumb și alte cereale

Potrivit ultimului raport lunar al Comisiei Europene privind comerțul cu produse alimentare, publicat pe 25 iunie, exporturile agroalimentare ale Uniunii Europene au ajuns la 20,1 miliarde euro în luna martie a acestui an, o creștere de 4% față de luna precedentă, dar mai mici cu 6% decât în martie anul trecut.

În martie 2024, excedentul comercial agroalimetnar al UE a atins 6,7 miliarde de euro, o creștere de 8% față de luna precedentă și de 3% față de martie 2023.

Exporturile cumulate în primul trimestru din 2024 au atins 57,9 miliarde euro, o valoare similară ca nivel cu 2023 (-1%, -320 milioane euro).

Marea Britanie a rămas prima destinație de exporturilor UE de produse agroalimentare, reprezentând 22% din valoarea exporturilor Ue în primul trimestru din 2024.

SUA a fost a doua destinație a exporturilor UE de produse agroalimentare în primul trimestru din 2024 (12% din exporturile UE) și au avut cea mai mare creștere a exporturilor UE (+372 euro milioane, +6%).

China este în continuare a treia destinație a UE pentru exporturile de produse agroalimentare (6% din exporturile UE), în ciuda faptului că a fost destinația cu cea mai mare reducere a valorii exporturilor în primul trimestru din 2024.

Citește și: România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe. Producţia s-a ridicat la peste 10 milioane tone

Tags: