Cu cât se vinde o bancnotă de 5000 de lei din 1993. La o scurtă căutare pe internet, se poate observa că există mulți români care oferă spre vânzare bancnote sau monede vechi.
Citește și: Bancnota veche românească care a ajuns să valoreze 150.000 de lei. Colecționarii vânează astfel de „comori”
Printre acestea se numără și o bancnotă de 5.000 de lei din anul 1993 care are chipul lui Avram Iancu. Conform anunțului, este vorba despre o bancnotă cu seria E.0016, care se vinde cu 3.000 de lei, iar prețul este negociabil, potrivit anunțului.
Bancnota de 5.000 de lei a fost emisă în luna mai 1993. Pe fața bancnotei se află portretul lui Avram Iancu și stema heraldică. Pe spatele elementului numismatic se află Poarta Alba Iulia, Lupul Dacic și Biserica Densuș.
Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – azi se numește comuna Avram Iancu din județul Alba; d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș) a fost liderul Revoluției de la 1848 a românilor din Transilvania (avea doar 24 de ani atunci). S-a stins din viață la vârsta de 48 de ani. Suferise o hemoragie pulmonară, în Zarand, în noaptea de 9 spre 10 septembrie. Două elemente importante s-au găsit lângă trupul lui, atunci: o petiție pe care n-a apucat să o trimită către Franz Josef și un fluier de cireș, potrivit Wikipedia.
În Botoșani a apărut o bancnotă inedită, de 0 euro. Sunt disponibile mai multe exemplare care se vând doritorilor la un preț mai mult decât decent. Pe aceasta apar mai multe personalități ale orașului.
La Muzeul Județean Botoșani a apărut, la finalul lunii august, bancnota de 0 euro. Denumită și „Personalități din Botoșani”, bancnota a fost lansată în cadrul unei serii tipărite cu aprobarea Băncii Naționale a Franței, și securizată la standardele impuse de Banca Centrală Europeană. Colecționarii de pe cinci continente și-au dorit această bancnotă în posesia lor.
Bancnota „Personalități din Botoșani”, lansată la Muzeul Județean Botoșani, la sfârșitul lunii august, s-a dovedit a fi un real succes. Bancnota inedită a fost cumpărată de colecționari înrăiți de pe cinci continente. Cu valoarea de 0 euro, aceasta a apărut într-un tiraj de 11.000 de exemplare.
Ea a fost lansată cu scopul de a promova brandurile de interes național, valorile, figurile și obiectivele emblematice pentru cultura statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, se omagiază, astfel, patru personalități definitorii pentru istoria românească, originare din Botoșani. Este vorba despre George Enescu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga și Ștefan Luchian. (Vezi AICI foto)