Pregătirile sunt sunt în toi în casele românilor pentru Crăciun. Cum porcul este vedeta de pe masa de sărbători, în târguri și piețe este aglomerație mare în această perioadă. Mulți români preferă să cumpere de pe acum porci, să-i taie și să pună carnea la congelator de teamă că înainte de Crăciun va fi mai scumpă.
Cu cât ne apropiem mai mult de sărbători, cu atât crește și prețul porcului în magazine, piețe și târguri.
De exemplu, în hipermarketul Auchan un kilogram de spată de porc fără os costă doar 17,99 de lei, un kilogram de cotlet de porc fără os este mai scump, costă 28,99 de lei. Ceafa de porc fără os este cea mai scumpă, 29,99 de lei/ per kilogram, în timp ce rasolul de porc cu os costă 19,99 de lei kilogramul.
Citește și: Ignat 2024, tradiții și obiceiuri. Când se taie porcul de Crăciun
În piețele și târgurile din țară, țăranii vând porcul în viu mult mai ieftin. Carnea de porc în viu se vinde acum cu 15-16 lei pe kilogram. Astfel, un porc de 100 de kg poate costa între 1.500 și 1.600 lei, iar unul de 150 kg între 2.250 și 2.400 lei.
Însă în acest caz Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine cu câteva recomandări importante pentru românii care merg în piețe, târguri sau chiar în gospodăriile țăranilor pentru a cumpăra porcul de Crăciun. Inspectorii sanitari le recomandă românilor să cumpere produse din unități autorizate și să solicite vizita unui medic veterinar înainte de sacrificare. Este foarte important să verificați înainte dacă porcul pe care urmează să-l consumați la masa de Crăciun este bolnav, spune inspectorii ANSVSA.
Citește și: De unde provin cotletul și ceafa de porc vândute la Kaufland. Puțini români se uită pe etichetă