Piața imobiliară va avea parte de o creștere semnificativă în acest an și asta deoarece, prețurile locuințelor vor crește cu până la 10%. O scumpire similară este așteptată și în ceea ce privește terenurile intravilane. În plus, chiriile se vor mări la rândul lor, tot cu până la 10%, arată o analiză citată de Profit.ro.
Această creștere pentru piața imobiliară este estimată de aproximativ 35% din specialiștii din domeniu în cazul caselor și de 43% în ceea ce privește apartamentele. Trebuie subliniat că doar 26% dintre experți cred că prețurile caselor nu se vor schimba, același lucru fiind luat în calcul de 33% în cazul apartamentelor.
„Previziunile pentru piața imobiliară a anului 2024 sunt destul de incerte, însă există indicii care sugerează o tendință de creștere. Pe de-o parte, luăm în calcul perspectivele ce indică o posibilă reducere a dobânzilor, alături de o anticipată expansiune economică în 2024, iar de menționat la acest aspect sunt și creșterile salariale de la finele anului trecut, precum și faptul că acesta este un an electoral. Pe de altă parte, stocul de noi unități a scăzut în multe orașe, ceea ce se poate reflecta într-o cerere ridicată, iar în mod particular foarte multe orașe au anunțat investiții în infrastructură, generând astfel oportunități investiționale.
În concluzie, putem afirma că 2024 se anunță favorabil pentru piața imobiliară din România, o piață ce prezintă în continuare un potențial mare de creștere”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.
Te-ar putea interesa și: Răsturnare de situație pe piața imobiliară. 2023, primul an din ultimii zece în care numărul de locuințe finalizate a fost în scădere
Experții susțin că România este cea mai ieftină piață imobiliară din Europa, raportat la salariu per metru pătrat de locuință. Mai exact, aceștia arată că, în București, un metru pătrat de locuință medie poate fi cumpărat cu 1,3 salarii medii, ceea ce este mult sub orice capitală europeană.
Cei care au participat la această analiză sunt de părere afirmă că piața imobiliară românească are potențialul de a avea parte de o creștere abruptă în următorii cinci ani la nivel de prețuri, dar și în ceea ce privește standardele de locuire, care în prezent rămân cele mai scăzute din Europa.
În acest sondajul realizat de RE/MAX au fost intervievați 138 de respondenți, mai exact specialiști de pe piața imobiliară care își desfășoară activitatea în 29 de orașe din țară și au răspuns la întrebări în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024.
Citește și: Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023