- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu cât va crește impozitul pe proprietate. Noile reglementări vor da câteva bătăi de cap

06 Aug, 09:21 • Bugiu ⁠Ana Maria
Va fi implementat un nou mecanism de calcul pentru impozitele pe locuințe. Acesta va genera creșteri semnificative.
Cu cât va crește impozitul pe proprietate. Noile reglementări vor da câteva bătăi de cap

Se va implementa un nou mecanism de calcul pentru impozitele pe locuințe. Această metodă de calcul ar putea duce la creșteri semnificative ale impozitelor în anumite zone. Primăriile vor fi obligate să facă asta, potrivit bzi.ro.

Te-ar putea interesa și: Marcel Boloș, anunțul serii despre taxele românilor: „Nu se pune problema creșterii taxelor și impozitelor”

foto: impozit

Cu cât va crește impozitul pe proprietate

Noile reglementări introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022 impune ca toate primăriile să calculeze impozitele de proprietate după noua formulă de calcul, utilizând grilele notariale.

Urmările ar putea fi niște creșteri semnificative ale impozitelor în anumite zone ale țării. Capitala ar putea avea creșteri duble, iar la Cluj, cifrele ar putea fi triple.

Guvernul intenționează să implementeze un nou sistem de calcul, fiind influențat de piața imobiliară din diferite zone ale țării.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților.

e-Proprietatea va centraliza informații despre valorile de piață ale proprietăților României.

Când ne gândim la o altă urmare pe care ar putea să o aducă creșterea impozitelor, nu ne putem opri doar aici. Primăriile vor încasa mult mai mulți bani, iar românii își vor goli tot mai mult buzunarele.

Spre exemplu, un apartament situat în București, zona A, construit în 1950 și cu o suprafață desfășurată de 99,71 mp, avea o valoare impozabilă de 204.878 lei la 31 decembrie 2021, iar impozitul anual era de 204 lei. Conform noilor reglementări, acest impozit ar fi crescut la 429 lei în 2024.

În 2025, scumpirile vor continua

Scumpirile nu se opresc în 2024. Începând cu anul viitor, românii vor scoate din buzunare tot mai mulți bani,

Doar cei care nu au adăpost sau cei care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază vor fi scutiți de plătirea impozitelor.

De reținut este că dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu poate achita impozitul local. Trebuie să plătească, în primul rând, amenzile, apoi impozitul de stat.

Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie.

Te-ar putea interesa și: Impozit mai mic pentru o categorie de români. Ce ofertă vor avea beneficiarii în 2025