- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu câte salarii poți cumpăra un apartament în București, în 2024. Topul celor mai accesibile orașe din România

27 Aug, 21:48 • Preda Silvia
București este și anul acesta printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor. Cu câte salarii poți cumpăra un apartament?
Cu câte salarii poți cumpăra un apartament în București, în 2024. Topul celor mai accesibile orașe din România

Apartamente tot mai scumpe în România. Prețul mediu pe metrul pătrat util la nivel de țară ajunge, în T2 2024, la 1.599 de euro, iar Indicele Puterii de Cumpărare (IPC) continuă să scadă, scrie profit.ro.

Un român cu salariul mediu are nevoie acum de 1,52 salarii pentru un metru pătrat de locuință, iar un bucureștean are nevoie de 1,28 salarii medii nete.

Salariul mediu net în România în iunie 2024 a fost 1.049 euro, în timp ce în București în luna aprilie suma s-a ridicat la 1.350 euro.

Capitala este urmată de Timișoara cu un IPC de 1,33, Iași – 1,63, Constanța – 1,76, Oradea 1,9, Brașov – 1,96, iar în top este Cluj-Napoca cu un I.P.C. de 2,3, având practic cele mai puțin accesibile locuințe din topul orașelor mari.

Cifrele ne arată că prețurile imobiliarelor se află pe o pantă ascendentă, dar în continuare avem cele mai accesibile locuințe din Europa. Acest lucru a fost favorizat și de scăderea dobânzilor oferite de către bănci începând cu luna iunie 2023 care a avut un impact pozitiv asupra prețurilor, acestea crescând în medie la nivel de țară cu 12%.

Dacă analizăm evoluția din ultimii 10 ani comparativ cu dobânzile din piață, scăderea IRCC care deja se conturează va fi un imbold major pentru continuarea creșterii prețurilor în imobiliare”, spune Daniel Tudor, CEO The Concept.

Citește și: Prețul chiriilor bubuie în România. Lovitură pentru o categorie de chiriași în toamna 2024

Bucureștiul are cele mai accesibile apartamente
Bucureștiul are cele mai accesibile apartamente

Bucureștiul are cele mai accesibile locuințe, Clujul rămâne cu cele mai scumpe apartamente

Piața chiriilor explodează din toamnă. Cererile cresc semnificativ, iar prețurile nu se lasă mai prejos.

În fiecare toamnă, chiriile cresc în marile orașe din România, precum București, Cluj, Timișoara, Iași și în celelalte orașe care au universități importante.

Prețul de pornire pentru o locuință „decentă” este 300 de euro, în Capitală. Există patru zone în România unde plătești, în medie, cel puțin 1.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament. Așa cum era de așteptat, trei dintre ele se află în Capitală. Brașovul depășește, însă, Clujul, când vine vorba de chirii mari.

Cea mai scumpă zonă de pe piața închirierilor din Brașov este Calea Poienii, conform platformei imobiliare.ro.

Vezi și: Ce poți face cu doar 1 leu în 2024? Iată ce a reușit să cumpere o tânără cu mărunțișul din portofel