CSAT a desecretizat joi informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Raportul SRI arată că pe platforma socială folosită de Călin Georgescu pentru a-și promova masiv imaginea în campania electorală au fost utilizate 25.000 de conturi. Acestea au fost activate brusc cu două săptămâni înainte de alegeri, chiar dacă ele erau create încă din 2016. Deși TikTok nu era activă atunci în România, rețeaua exista în China sub un alt nume, iar utilizatori din alte țări, inclusiv din România, își puteau face conturi folosind servicii de anonimizare de tip VPN. Conturile promovau conținut electoral atât cu ajutorul algoritmilor, cât și prin promovare plătită.
Citește și: Parchetul General se autosesizează după declasificarea documentelor CSAT
Ancheta a scos la iveală că peste 100 de influenceri, care au în total 8 milioane de urmăritori, au fost manipulați, fiecare cont având până la 500.000 de vizualizări la o singură postare. Cei care aveau sub 20.000 de urmăritori primeau 390 de lei pentru o postare, iar cei cu mai mulți urmăritori, până la 1.000 de euro, potrivit stirileprotv.ro.
Utilizatorii TikTok au fost bombardați cu mesaje menite să-i influențeze emoțional pentru a-l vota pe Călin Georgescu.
SRI mai spune și că site-urile Autorității Electorale Centrale și ale Biroului Electoral Central au fost ținta a peste 85.000 de atacuri cibernetice de origine rusă. Acestea au continuat într-un mod susținut, inclusiv în ziua alegerilor și în noaptea ulterioară. Pentru lansarea atacurilor au fost utilizate sisteme informatice din peste 33 de țări, care foloseau metode de anonimizare avansate. Scopul era să schimbe conținutul paginilor sau să le blocheze, pentru a împiedica populația să aibă acces la informații corecte. Acest mod de operare este unul specific unui atacator statal, pe care Serviciul de Informații Externe l-a identificat ca fiind Federația Rusă.