La finalul întânirii, de la Palatul Victoria, dintre premierul Nicolae Ciucă și și miniștrii Economiei și Energiei din Republica Azerbaidjan, Mikayil Jabbarov și Parviz Shahbazov, va fi semnat un memorandum între Romgaz și gigantul petrolier SOCAR.
Cel mai mare producător de gaze naturale din România a demarat demersuri premergătoare în vederea vederea efectuării de importuri de gaze din alte surse decât Federația Rusă. În acest sens s-a discutat cu Azerbaidjanul, care va livra gaze către România. SOCAR deține drepturi atât la masivul zăcământ de gaze azer Shah Deniz, cât și la conductele ce formează Coridorul Sudic, prin care respectivele gaze ajung în Europa.
Alte articole: Mercedes reduce utilizarea gazului natural în fabricile companiei din Germania și pariază pe energia eoliană
Cu două săptămani în urmă, premierul Ciucă a fost prezent la ceremonia de lansare a conductei de interconectare a sistemelor naționale de transport al gazelor din Grecia și Bulgaria care permite realizarea de importuri de gaze din alte surse, precu Azerbaidjan.
„În urma întâlnirii bilaterale cu președintele Azerbaijanului, am primit asigurări că există cantitățile de gaze naturale necesare pentru a putea să ne asigurăm pentru această iarnă. (…) Ca atare, în acest moment pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului″, a spus atunci Ciucă presei, la Ambasada României la Sofia.
El a adăugat că există și alte proiecte de colaborare cu azerii în sectorul energetic.
„Există, de asemenea, o serie de proiecte pe care le avem în vedere în ceea ce privește tranziția către energie verde și, desigur, există un interes pentru accentuarea relațiilor bilaterale în ceea ce privește dezvoltarea unor proiecte de petrochimie, ținând cont că Azerbaijanul are atât resurse, cât și o serie de investiții pe care vrea să le facă în țara noastră″, a menționat Ciucă.
Pe 22 septembrie, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, declara la București că Azerbaijanul face tot ce-i stă în putință să furnizeze gaze României, însă există cel puțin 10 țări europene care cer gaze acum statului caspic.
″Suntem în discuții cu reprezentanții din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putință, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România și ne dăm silința, dar avem cel puțin 10 țări din Europa care ne cer gaze și facem tot ce putem″, spunea atunci Shahbazov.
Citește și: Românii stau la mila furnizorilor! Eșalonarea facturilor este soluția care i-ar putea salva