- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile de la raft ar putea crește după ce inundațiile au distrus culturile de grâu și porumb. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „În această toamnă, ar trebui să ne așteptăm la scumpiri”

25 Sep, 12:07 • Stefan Simion
Inundațiile produse în județele Galați și Vaslui la jumătatea lunii septembrie au dus la pierderea a 7 vieți omenești, iar sute de case din mai multe sate au rămas de nelocuit. Dar pe lângă asta, și culturile au avut de suferit.
Prețurile de la raft ar putea crește după ce inundațiile au distrus culturile de grâu și porumb. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „În această toamnă, ar trebui să ne așteptăm la scumpiri”

Culturile de grâu și porumb au avut de suferit în urma inundațiilor din ultimele zile. Iar calamitățile produse în cele două județe ar putea avea consecințe asupra tuturor românilor. Prețurile de la raft ar putea crește după ce zeci de culturi de grâu și porumb au fost distruse de inundații. Asta după ce mari suprafețe de teren agricol au fost distruse de seceta din această vară.

Culturile de grâu și porumb, distruse de inundații

Pagubele înregistrate în cele două județe din Moldova ar putea avea un impact asupra produselor alimentare pe bază de grâu sau porumb, dar și asupra inflației din țara noastră.

Avem, pe de-o parte, seceta care a afectat puternic agricultura românească și avem și acest val de inundații care a afectat zona Moldovei și probabil va afecta și sudul țării, ca urmare a creșterii cotelor apelor Dunării.

Probabil vom asista și acolo la inundarea unor suprafețe ample de culturi agricole. Sunt cauze care pot genera o scumpire a produselor asociate și mă refer aici de la legume, la fructe, la grâu, la porumb.

Prin grâu ne referim la pâine și la produsele din cereale. Este o cauză care va influența, din punctul meu de vedere, inclusiv nivelul inflației din această toamnă, în țara noastră„, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Citeste si Toamna groazei bate la ușă! Prețurile alimentelor explodează. Românii se pregătesc de scumpiri vertiginoase!

Adrian Negrescu: „În această toamnă, ar trebui să ne așteptăm la scumpiri”

Dar produsele de bază s-ar putea scumpi nu doar ca urmare a inundațiilor și secetei, ci și ca urmare a creșterii accizei la carburanți. Analistul Adrian Negrescu este de părere că toamna le va aduce noi scumpiri românilor, multe dintre gospodine văzându-se în imposibilitatea de a mai prepara conserve din cauza prețurilor ridicate.

culturile de grâu și porumb

În această toamnă cred că ar trebui să ne așteptăm la scumpiri, din păcate. Vorbim de o continuare a scumpirilor, mai ales că pe lângă inflație, pe lângă creșterea accizei la carburanți și a salariului minim, se adaugă și efectele secetei. Seceta a dus la mai puține produse alimentare românești, mă refer aici în special la legume, la fructe, grâul este mai scump.

Citeste si Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer. Cât costă acum să închiriezi un apartament

Toate acestea au efecte: pâinea, alimentele de bază de la roșii la castraveți și la cartofi s-ar putea să se scumpească, astfel că să începi să faci rezerve pentru iarnă, să pui conserve, murături, să faci zacuscă și ce mai fac gospodinele, s-ar putea să fie o misiune imposibilă, în condițiile în care prețurile vor rămâne foarte, foarte ridicate„, a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult