Situația inedită pe piața de energie din România! Datele oficiale indică faptul că în 2023 au fost înregistrate un număr record de 32 de ore cu prețuri negative la energia electrică. În această situație, în mod paradoxal, producătorii au fost cei care au plătit furnizorii să le preia energia, arată Profit.ro.
Deși aceste date indică o evoluție importantă pentru piața de energie electrică din România, trebuie precizat și faptul că la nivelul UE au înregistrate nu mai puțin de 6.470 ore cu prețuri negative, în creștere de peste 10 ori a numărului de ore cu astfel de prețuri din 2022.
Trebuie precizat că ultima zi din martie a fost prima zi din acest an când pe piața energie electrică au fost înregistrate prețuri negative la energie. Mai exact, acestea au fost înregistrate timp de 4 ore, producătorii fiind cei care au plătit pentru ca energia lor electrică să ajungă în sistem.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Energiei, despre noile plafoane la energie: „Facturile românilor fie vor rămâne la fel, fie vor scădea”
Statisticile arată că în data de 20 mai 2023, producătorii de energie electrică din România au plătit chiar și peste 100 de lei/MWh către furnizori să le preia energia ca urmare a producției ridicate. Aceste prețuri au vizat în special energia electrică regenerabilă în plus atât din România, cât și din restul Europei. Analiza arată că în acel interval, o situația similară celei din țara noastră s-a întâmplat și în statele cu care România este interconectată, ceea ce împiedica exportul net.
O situați destul de apropiată a avut loc recent, 28 martie 2024, atunci când prețul pentru energia electrică pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM a fost aproape de negativ, în 3 intervale orare, între 11 și 14, costând aproape zero lei (0,1 leu/MWh).
Prețurile negative pentru energia electrică apar, în general, pe fondul integrării tot mai largi a surselor de energie regenerabilă în sistemele energetice naționale. Deși o astfel de situație pare a fi favorabilă consumatorilor finali și furnizorilor, ele surprind volatilitatea acestei piețe. Mai exat, ele surprind perioadele de „supraproducție”, atunci când condițiile de mediu sunt optime, și perioadele de „penurie”, atunci când se apelează la sursele mai scumpe de producție energie și se apelează la importuri.