Europa trebuie să-și dezvolte o infrastructură feroviară eficientă iar asta, pentru a-și spori capacitatea de reacție și de transport rapid al trupelor NATO, a declarat generalul Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa. Într-un interviu acordat revistei de specialitate Rail Freight, generalul american a povestit o întâmplare din România, când transportul tehnicii grele pe calea ferată s-a dovedit a fi singura soluție pentru a traversa Carpații, din cauza proastei infrastructuri rutiere din țara noastră.
„Am devenit interesat în mobilitata militară prin 2015-2016, în perioada când încă eram comandant al trupelor americane în Europa și SUA tocmai începuseră să desfășoare mici unități în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ca parte a prezenței înaintate a NATO”, a spus Hodges. „Am observat că aveam probleme în a primi piese de schimb la una din unități. L-am întrebat pe comandantul unității: «Care e problema? De ce nu primiți piesele?». Și mi-a răspuns: «Nu putem muta echipament militar peste graniță, dintr-o țară în alta, e multă hârțogărie de completat»”.
Citește și: Sondaj Sociopol: Peste 70% dintre locuitorii Bucureștiului sunt dezamăgiți de prestația lui Nicușor Dan
Fostul șef al trupelor SUA în Europa a adăugat că aceasta a fost o lecție importantă pe care a învățat-o.
„M-am gândit că cineva face glume pe seama mea. Vorbim despre țări NATO care, în același timp, sunt țări UE și, cu toate astea ai nevoie de tot felul de permise pentru a traversa granițele. Și nu vorbesc despre tancuri aici, ci doar despre niște piese de schimb”, a spus Hodges. Generalul american a menționat că respectia situație întâmpinată în țările baltice reflectă „o problemă majoră în privința transportului militar pe calea ferată în Europa”.
Hodges afirmă că, în privința mobilității militare, factorul cheie îl reprezintă viteza.
„Totul ține de descurajare: rușii trebuie să vadă că noi ne putem muta trupele mai repede decât ei”.
Iar calea ferată este importantă, în opinia lui Ben Hodges, „deoarece așa îți poți muta foarte rapid tehnica grea de luptă: tancuri, obuziere, vehicule de luptă”. Apoi, generalul american a dat un exemplu din România.
„Calea ferată se dovedește a fi crucială în transportul echipamentelor grele în locuri în care altfel ar fi dificil de transportat. Spre exemplu, transportul unui vehicul militar greu peste munții Carpați în România nu s-a putut face pe șosea”, a spus Ben Hodges care a adăugat că „aici (în România), singura opțiune a fost calea ferată”.
Pentru îmbunătățirea transportului trupelor NATO în Europa cu ajutorul căilor ferate, Ben a menționat trei factori esențiali, aceștia fiind piedicile de ordin juridic sau diplomatic, starea infrastructurii feroviare și capacitatea de transport.
„Nu are legătură cu cât de repede circulă trenul propriuzis, ci cu cât de repede poți să faci să muți un lucru din punctul A în punctul B”, a explicat fostul comandant al trupelor SUA în Europa.
În acest context, generalul a vorbit despre necesitatea creării unui Schengen militar. De asemenea, generalul SUA a spus că infrastructura „inadecvată, cu cât mergi mai mult spre Est”.
Într-un interviu oferit pentru Digi24, Ben Hodges spunea următoarele: „Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari”.