Un om de afaceri din Bacău a reușit pe parcursul câtorva ani să aibă o afacere de succes cu o cifră de afaceri de peste un sfert de milion de euro. Iulian Mina a început să facă mobilă într-un garaj închiriat, iar acum are o fabrică modernă și comenzi din Franța, Elveția sau Italia. Ne spune că nu ar fi reușit să ajungă aici fără banii de la Bruxelles, prin Fonduri Europene.
Iulian Mina a plecat pe drumul antreprenoriatului doar cu o mie de euro, bani strânși după ce lucrase în străinătate. Cu muncă și pasiune, a construit, în 16 ani, o afacere de peste un sfert de milion de euro. O fabrică a reușit să deschidă însă abia în această vară, când a primit două sute de mii de euro, fonduri europene, pentru două echipamente moderne.
Citește și: Criză acută pe piaţa de muncă. Angajatorii nu-şi mai pot convinge angajaţii să vină fizic la muncă
„O mie de euro. Și cu o mie de euro mi-am cumpărat o autofiletanta și mașină aia de tăiat la 45.”, a declarat Iulian Mina
Mia de euro era tot ce-i rămăsese după mai mulți ani de muncă în străinătate. Avea doar 19 ani, când, cu o diplomă de mecanic auto, a plecat la fratele lui, stabilit în Italia. Alături de el, a lucrat într-un atelier de mobilă. Și i-a plăcut. A învățat tâmplărie, dar și montaj.
Se întâmplă în 2006, când nu puteai stă cât vrei în afară țării, așa că Iulian s-a întors acasă, pentru o perioadă. S-a angajat la o firma de mobilă, să învețe procesul de fabricație. Avea un salariu de 500 de lei. Atunci un prieten din Bacău l-a rugat să-i facă un dulap de haine.
„Țin minte că am dat undeva la vreo 1.100 de lei pe materiale și vandusem dressingul la 2.500 de lei, deci un profit de vreo 1.400 de lei în trei zile. Și atunci a fost declicul. Domnii cu magazinul mi-au dat atunci bucățica asta mică de garaj și atunci am început să fac…De toate: bucătării, dressinguri, micuțe. totul manual. După aia, de aici le încărcam în mașină și mergeam acasă la clienți.”, a povestit Iulian Mina
După un an, s-a mutat într-un mic magazin. Cum bani nu avea, a împărțit chiria cu o alimentară. S-a dovedit a fi o strategie bună de marketing. Cine venea să-și cumpere o pâine, vedea și mobilă expusă.
„Intrau clienți în magazin și eu eram plin de rumeguș în cap, cu șurubelniță, cu bormașina montăm mobilierul și atunci când vedeam, mă scuturăm frumos, mă duceam la birou, mă așezăm să discut, să arăt”., a mai povestit acesta.
Comenzile au crescut. Au urmat opt ani de muncă, fără oprire. În timp, Iulian a cumpărat utilaje și a angajat oameni. Dar a construit și o familie frumoasă, cu trei băieți, care i-au fost mereu alături.
Iulian și-a dat seama că nu va putea crește fără utilaje performanțe. Dar cum bani nu avea – pentru că tot ce câștiga investea – a apărut ideea de fonduri europene. A depus dosarul în 2019. Nu s-a îndoit nicio clipă că va obține finanțarea.
Înainte să i se aprobe proiectul, a luat o hală și a început să o modifice în funcție de utilajele pe care și le dorea. Totul a fost gândit de el, în amănunt, de la bancurile de lucru pentru angajați până la plinte și tubulatura.
După trei ani de la depunerea dosarului pentru fonduri, fabrica nouă a fost inaugurată, alături de cei opt angajați.
„Laptopul îl au acolo, toată informația o primesc pe calculator, el se uită pe schița și se apucă de montaj. Trebuie să oferi cât mai multe condiții, ăsta a fost scopul. Fără angajați nu poți să faci nimic. Ei sunt totul. Am încercat să robotizez să le fie mult mai ușor că să aibă și plăcere să vină la muncă. De ce e important să vii cu plăcere la muncă? sunt atâtea probleme acasă.”, a spus Iulian Mina
Recent, a făcut mobilă pentru un eveniment Google, care a avut loc la Paris.
Are comenzi în Elveția, Franța sau Olanda. Și nu vrea să se oprească aici. Are planuri clare de viitor, în care vrea să tehnologizeze fabrică, iar fondurile europene sunt prima opțiune. De altfel, începând cu 2023, noul exercițiu financiar va susține astfel de visuri construite pe proiecte mature, în care inovația și digitalizarea duc la dezvoltarea firmelor și implicit a noastră, ca societate.
Alte articole: Noi măsuri de sprijin pentru românii din categoriile vulnerabile în 2023. Anunţul ministrului Marius Budăi