Jurnalistul Dan Andronic a declarat într-un interviu că extremistul Călin Georgescu ajunge la un număr mare de români prin intermediul platformei TikTok, datorită strategiei sale de promovare pe această rețea socială, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu crede că sucurile precum Pepsi și Fanta conțin nanocipuri. „Este exact ce vor ei să facă. Intră în tine ca într-un laptop”
foto: Călin Georgescu
Georgescu, care a câștigat primul tur al alegerilor, are cinci conturi verificate pe TikTok, iar printr-o finanțare masivă și greu de detectat, ar putea atinge aproape toți utilizatorii români ai platformei. Andronic a explicat că, din cauza lipsei de transparență a TikTok, sursa fondurilor care susțin aceste campanii de promovare poate fi ascunsă, iar acest lucru ar putea include utilizarea criptomonedelor sau alte metode de finanțare greu de urmărit.
,,Am vorbit cu specialiști din Israel, care s-au confruntat cu astfel de campanii în războiul contra teroriștilor Hamas, care mi-au explicat cum funcționează sistemul pe TikTok.
„Călin Georgescu are cinci conturi reale pe TikTok, dar de pe care poate atinge aproape fiecare utilizator al platformei din România”, a explicat Dan Andronic la Antena 3. „Cum? Prin finanțarea, cu sume mari de bani, foarte greu de depistat ca proveniență”, a adăugat jurnalistul.
Potrivit jurnalistului, succesul lui Georgescu pe TikTok este rezultatul unei strategii financiare extrem de eficiente, care ar putea implica sume mari de bani provenind din surse necunoscute, inclusiv din afaceri mai puțin transparente sau chiar periculoase.
„Dacă pui suficienți bani pe TikTok, ajungi la toți. De aici vine succesul lui Călin Georgescu. Eu cred că mai sunt câțiva milionari necunoscuți și periculoși în spatele lui Călin Georgescu. Aici vorbim de milioane de euro sau dolari”,a mai spus Dan Andronic.
În plus, Andronic a spus că, pe TikTok, conturile reale nu pot fi închise decât în cazul în care încalcă regurile platformei, ceea ce înseamnă că utilizarea acesteia pentru campanii politice este extrem de eficientă.
„De exemplu, criptomonedele, al căror portofel de proveniență poate fi la Vladivostok sau în Singapore. Din informațiile pe care le am, au fost raportate mii de conturi pe TikTok, care au fost închise, dar au apărut de două-trei ori mai multe într-un interval foarte scurt”, a mai spus Dan Andronic.
De asemenea, Andronic a menționat că mai mulți politicieni și autorități ar putea fi conștienți de pericolele asociate cu TikTok. În acest context, el a amintit declarațiile generalului SRI, Anton Rog, care a avertizat că aplicația ar trebui interzisă în România din cauza riscurilor de securitate cibernetică.
„Politicienilor care spun că habar n-aveau de această situație nu puteți decât să le reamintiți declarația unui general SRI, Traian Rog, care se ocupă exact cu securitatea cibernetică, spunea opiniei publice că a făcut numeroase informări privind nocivitatea TikTok și că în opinia sa ar trebui interzis în România”,a mai explicat jurnalistul.
Acesta a explicat că datele utilizatorilor ajung pe servere din China, iar guvernul chinez poate activa microfonul și camera telefonului fără consimțământul utilizatorului, ceea ce reprezintă un risc major pentru securitatea națională.
„Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a declarat șeful CyberInt din SRI, general Anton Rog.
În mai 2023, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a recomandat instituțiilor publice din România să nu descarce sau să folosească TikTok pe dispozitivele oficiale din cauza vulnerabilităților de securitate. Această recomandare a fost susținută de rapoarte care sugerează că TikTok colectează informații detaliate nu doar despre utilizatori, ci și despre activitatea acestora pe alte platforme și aplicații.
Toate aceste avertismente sunt legate de legislația chineză, care obligă companiile să coopereze cu autoritățile de stat, ceea ce a stârnit îngrijorări semnificative privind confidențialitatea datelor utilizatorilor și posibilele riscuri pentru securitatea națională.
Aceste instrumente Open Source Intelligence (OSINT) nu au nevoie de acces special la aplicații. Acest lucru ridică întrebări care se aplică tuturor formelor existente de rețele sociale, a mai explicat generalul SRI.
Te-ar mai putea interesa și: Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”