Datele legate de modul în care sunt investiții banii pe care mai bine 8 milioane de români îi investesc în Pilonul 2 arată o realitate de care puțini români sunt conștienți. Mai exact, energia electrică pe care o folosim în prezent are potențialul de a dicta cât de mari vor fi pensiile noastre private în viitor, arată o analiză a Ziarului Financiar.
Potrivit acestei analize, 6 din 10 lei investiți de către fondurile din Pilonul 2 sunt direcționați către companiile energetice listate la Bursa de Valori București. Acest arată atât importanța sectorului energetic pentru economia României, cât și impactul pe care acesta în mod indirect îl are asupra veniturilor celor 8,2 milioane de angajați români care cotizează la aceste fonduri.
Principalele investiții făcute de fondurilor de pensii private care participă la Pilonul 2 vizează marile companii energetice. Vorbim în acest caz de Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz și Transelectrica. Aceste companii nu numai că domină piața energetică din România, dar sunt și piloni esențiali pentru stabilitatea și creșterea fondurilor de pensii.
„Investițiile în energie au reprezentat un sector semnificativ în care fondurile de pensii private au ales să investească. Nu a existat lună în care fondurile de pensii să nu cumpere acțiuni la cel puțin unul din acești emitenți”, după cum explică George Moț, administratorul platformei desprepensiiprivate.ro.
Te-ar putea interesa și: În ce condiții pot fi retrași banii din Pilonul II de pensii. Ce trebuie să știe cei 8 milioane de români care și-au investit banii așa
Hidroelectrica reușește să capteze cele mai importante investiții, cu o sumă de 6.093 milioane de lei, reprezentând 10,6% din capitalul social al companiei. Pe locul doi se află OMV Petrom, cu 5.515 milioane de lei și o deținere de 13,8%, urmată de Romgaz cu 3.358 milioane de lei, adică 16,7% din capitalul social.
Din Pilonul 2 de pensii private s-au făcut investiții semnificative și în Nuclearelectrica cu 1.330 milioane de lei (9% din capitalul social), Electrica cu 950 milioane de lei (22,4%), Transgaz cu 771 milioane de lei (20%) și Transelectrica cu 448 milioane de lei (19,6%).
Fondurile care participă la Pilonul 2 controlează procente semnificative din capitalul social al companiilor energetice: 9,3% în cazul Nuclearelectrica, 10,6% din Hidroelectrica, 14% din OMV Petrom, 17% din Romgaz, 20% din Transelectrica, 20% din Transgaz și 22,4% din Electrica. â
În plus față de sectorul energetic, banii din Pilonul 2 sunt folosiți și în alte sectoare, mai exact sectorul bancar și serviciile medicale. Trebuie precizat totuși că ponderea acestora este mult mai mică în comparație cu sectorul energetic. Astfel, investițiile în Banca Transilvania și BRD Soc Gen au ajuns la 5.712 milioane de lei și 2.478 milioane de lei, adică 26,6% și 17,7% din capitalul social al acestor bănci.
Te-ar putea interesa și: Câți bani au strâns românii care au cotizat la Pilonul II de pensii. Sume lunare cu 50% mai mari decât anul trecut