- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum arată bancnotele pe care un român le-a ascuns în sobă. De ce a decis BNR, totuși, să-i înlocuiască banii

11 Jul, 22:25 • Adrian Popovici
Un bărbat s-a prezentat la BNR cu câteva zeci de bancnote de 100 și 200 de lei distruse de temperaturile crescute. Oficialii au decis să i le schimbe cu unele noi.
Cum arată bancnotele pe care un român le-a ascuns în sobă. De ce a decis BNR, totuși, să-i înlocuiască banii

Un bărbat din România a fost aproape de a pierde toate economiile strânse de-a lungul timpului, după ce a depozitat bancnotele într-un loc neobișnuit și periculos: soba din casă. Păstrate acolo pentru a economisi bani în siguranță, zecile de bancnote de 100 și 200 de lei s-au topit din cauza temperaturii ridicate, devenind inutilizabile. Cu toate acestea, Banca Națională a decis să i le schimbe, notează Antena 3 CNN.

Când și-a dat seama de dezastru, bărbatul ci a decis să apeleze la Banca Națională a României în speranța că va putea recupera banii distruși. Cu teancurile de bancnote arse în mâini, el s-a prezentat la una dintre sucursalele BNR pentru a solicita restituirea sumei.

Din fericire pentru bărbat și pentru economiile sale, BNR a decis să îi schimbe banii cu unii noi. Banca a explicat că bancnotele deteriorate prezentau încă elementele de identificare esențiale, precum seria și numărul, și că nu le lipsea mai mult de 40% din suprafață. Astfel, acestea îndeplineau criteriile necesare pentru a fi înlocuite. Banca Națională a subliniat aceste aspecte într-o postare pe Instagram, însoțită de imagini cu bancnotele extrem de deteriorate.

Banconotele schimbate de BNR
Banconotele schimbate de BNR

Te-ar putea interesa și: Românii visează la îmbogățire rapidă. BNR, semnal de alarmă despre modul în care sunt folosite plățile online sau cu cardul în 2024

Mesajul BNR în cazul acestor bancnote distruse

 „Bancnotele din imagine au fost păstrate, cu scopul economisirii, în sobă! Posesorii le-au adus la sediul uneia dintre sucursalele BNR pentru a fi schimbate. Întrucât în urma verificării bancnotele îndeplineau criteriile pe care vi le-am detaliat într-un videoclip anterior, si anume: prezentau elementele de identificare (seria și numărul) și chiar dacă erau arse, nu le lipsea mai mult de 40% din suprafață”, se arată în mesajul BNR de pe o rețea de socializare.

Această întâmplare a adus în atenția publicului nu doar importanța păstrării economiilor într-un loc sigur și adecvat, dar și noua procedură de schimbare a banilor fizici în România, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Conform noilor reglementări, orice persoană care deține bancnote sau monede românești și dorește să le schimbe trebuie să se prezinte personal la una dintre sucursalele băncii centrale din țară.

Citește și: Vești bune pentru economia României. BNR: Inflația va scăderea peste așteptări în următoarele luni din 2024

Tags: