Cei care își doresc să devină proprietari, dar nu au un buget generos, pentru a cumpăra o garsonieră sau un apartament în București sau Cluj, ori în alte mari orașe se pot orienta către Hunedoara. În inima României, într-unul dintre cele mai frumoase județe, locuințele sunt scoase la vânzare la preț de mașină second-hand.
De exemplu, cu 25.000 de lei, echivalentul a 5.000 euro, poți deveni proprietarul unei garsoniere în Petrila, județul Hunedoara. Potrivit unui anunț citat de bugetul.ro, garsoniera în cauză este situată în cartierul 8 Mai și are o suprafață de 28,4 metri pătrați, împărțiți în cameră principală, bucătărie, hol, baie și este conectată la utilitățile publice esențiale. Locuința este situată la etajul nouă din zece al unui bloc construit între anii 1970-1980. Se precizează că structura este din beton armat și ziduri din cărămidă, însă prezintă urme de deteriorare specifice trecerii timpului.
Citește și: Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul trecut!
„Deși, la nivel general, accesibilitatea locuințelor în România pare favorabilă, există diferențe semnificative între segmentele pieței. Locuințele noi, amplasate în zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, dacă adăugăm în ecuație și costul finanțării, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobânzilor ridicate.
În plus, diferența dintre costul unei chirii și rata unei ipoteci este tot mai vizibilă, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasă. În București, chiria medie reprezintă aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decât în alte capitale din regiune, precum Varșovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Această situație face ca închirierea să fie o opțiune mai accesibilă decât achiziția, în special în contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decât chiriile pentru locuințe similare”, explică Gabriel Blăniță, Director & Advisory Services la Colliers România.
România rămâne însă una dintre țările cu cea mai scăzută rată a creditelor ipotecare din Uniunea Europeană – sub 2% din stocul total de locuințe aflate în proprietate, comparativ cu 15% în Ungaria, 14% în Polonia și 26% în Cehia. Accesul limitat la finanțare a încetinit ritmul dezvoltărilor rezidențiale noi, dar investițiile în segmentul de închiriere oferă o soluție sustenabilă pe termen lung pentru cererea de locuințe.
„Perspectivele de creștere a prețurilor, împreună cu avantajele oferite de segmentul de închiriere, generează o schimbare de paradigmă pe piața imobiliară. Proiectele rezidențiale destinate exclusiv închirierii devin tot mai atractive pentru investitori, datorită stabilității și randamentelor oferite pe termen lung. Potențialul economic al marilor orașe din România, în special al Bucureștiului, joacă un rol important în stimularea acestui interes”, adaugă Gabriel Blăniță.
Te-ar mai putea interesa și: Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Piața rezidențială din România continuă să evolueze într-un ritm constant, remarcându-se prin accesibilitate și dinamism, în contextul provocărilor din regiunea CEE-6. Investițiile în segmentul închirierilor și dezvoltarea proiectelor mixed-use deschid oportunități semnificative pe termen lung, consolidând poziția României ca un punct de atracție pentru investitorii internaționali.