Viața locuitorilor din Aninoasa este mizeră. Foștii mineri trăiesc din pensiile primite după anii petrecuți în subteran, în condiții aproape inumane.
„Am muncit 28 de ani în minerit. Am lucrat în condițiile grele din subteranul minei Aninoasa, unde coboram până la aproape 1.000 de metri, pentru ca apoi să ne târâm prin galeriile de mai mulți kilometri pentru a scoate cărbunele. Uneori era atât de cald în subteran că puteam frige slănina pe cărbune”, povestește Ion, un fost miner, pentru zhd.ro
Mulți dintre cei rămași la Aninoasa nu au muncit niciodată. Asta pentru că, în afara locurilor de muncă oferite de exploatarea minieră, nu mai existau altele. Așa că au învățat să se descurce din ajutoarele sociale, muncind cu ziua sau culegând ciuperci și fructe de pădure pe care, ulterior, le vindeau.
Oamenii trăiesc în condiții mizere, în blocuri construite cu mai bine de un secol în urmă, neracordate la utilități. Clădirile cu un etaj din colonia veche au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru primele familii de mineri sosite în zonă. Unii și-au cumpărat locuințe în colonie, alții, în special cei care trăiau din ajutoarele sociale, au preferat să plătească chirie, fiind vorba despre sume modice.
„Unii și-au cumpărat cu prețuri modice locuințele în colonia veche din Aninoasa. Alții au preferat să plătească niște chirii de vreo 9 lei pe lună, dacă le-au plătit și pe alea, și să trăiască din ajutoarele sociale. Eu am cumpărat locuința din Colonie, dar impozitul pe care âl dau este mai mare decât chiriile plătite aici, Unii, foști mineri, care au ținut la aceste locuințe vechi, le-au îngrijit. Alții le-au lăsat așa, nu au ridicat un pai, până s-au prăbușit odată cu ei. Au așteptat să le repare alții”, povestește fostul miner.
Viața locuitorilor din fostul oraș miniernu este deloc de invidiat. În cele 11 blocuri din colonia veche locuiau 562 persoane, dintre care 118 copii. Blocurile nu au „văzut” renovare niciodată, așa că, atunci când au dat semne de prăbușire, oamenii au trebuit evacuați. S-au mutat în containere, unele amplasate în curtea liceului din oraș, altele în curtea fostei mine.
„Unii au plecat la vechile locuințe din colonie, dar s-au întors din nou la containere. Au zis că nu mai pot sta în colonia groazei. Alte familii și-au găsit alte locuințe, pentru că le ploua prin acoperișul boxelor”, spune Maria, locatară a unui container.
Fosta clădire minieră transformată într-un centru de zi pentru vârstnici printr-un proiect european îi va găzdui pe locatarii containerelor, începând din această iarnă, până când lucrările la un fost cămin al minerilor, ruinat în ultimii ani și în curs de reabilitare, vor fi finalizate. Centrul se află în incinta fostei mine, în jurul căreia au fost construite clădirile de locuit din Aninoasa.