- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum au reușit românii inventivi să păcălească sistemul de garanție returnare al ambalajelor. Ministrul Mediului a luat imediat măsuri

15 May, 23:27 • Fundeanu Madalina
Metoda prin care românii au fraudat sistemul de garanție returnare al ambalajelor. Din dorința de a face mai mulți bani, aceștia au găsit varianta cea mai simplă de falsificare a etichetelor.
Cum au reușit românii inventivi să păcălească sistemul de garanție returnare al ambalajelor. Ministrul Mediului a luat imediat măsuri

Pentru a face din ce în ce mai mulţi bani, românii, mereu inventivi, au creat metode inedite prin care au fraudat sistemul de garanție returnare al ambalajelor, conform Antena 3 CNN.

Metoda prin care românii au fraudat sistemul de garanție returnare al ambalajelor

Programul spune că la achizițiile sticlelor plastic, doze de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, dacă produsele poartă pe ambalaje logo-ul SGR.

Din cauza faptului că goana după ambalajele eligibile poate fi uneori mai dificilă, românii au început să caute diverse trucuri pentru a lua banii pe garanție şi pe sticlele care nu sunt în program.

Această idee a luat naștere prin intermediul reţelelor sociale, acolo unde mai multe persoane au demonstrat că se poate primi un voucher de 50 de bani cu o sticlă de plastic dacă se modifică eticheta de pe ambalaj, prin lipirea unui logo SGR.

Metoda de fraudare a avut imediat rezultate şi românii care au reușit acest lucru se bucură că mai au acces la o altă sursă de venit.

Citește și: Bărbatul care a strâns o avere impresionantă după ce a plecat în Spania la cules de căpșuni. Acum are 6 hectare de teren şi 40.000 de euro în buzunar!

ambalaje SGR
ambalaje SGR

În schimb, vestea proastă pentru ei este că metoda va mai funcționa doar până pe 30 iunie, dată până la care mai circulă ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție, urmând ca sticlele neeligibile în program să fie fi eliminate, spune Mircea Fechet.

„Cu cât scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piață, cei care vor să fraudeze sistemul nu o să mai aibă pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că fenomenul nu a luat amploare și nici nu are cum să ia amploare, fiindcă sistemul are și el o protecție la fraudă.

Aparatele au senzori care detectează forma ambalajului, greutatea, elemente de identificare și cod de bare”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Conform estimărilor, în mai va fi depășit pragul de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o singură lună:

„Nu pot decât să mă bucur că sistemul de garanție-returnare funcționează bine. Nu avem probleme, nu s-a blocat. E adevărat, spun uneori cetăţenii că aşteaptă mai mult la rând, mai ales dacă merg în week-end să returneze ambalajele.

Mai sunt cozi uneori la centrele de colectare. Pe unii îi deranjează chestia asta, alţii profită şi mai socializează acolo, la coadă, însă, toată România participă la acest sistem”, a mai spus ministrul mediului.

Vezi și: ANSVSA, verdict oficial despre puiul galben. Concluzia la care au ajuns experții după scandalul din ultima perioadă

Urmărește Daily Business pe Google News