Un medic rezident de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a primit o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare, conform hotărârii Tribunalului București într-un dosar în care a recunoscut că a acceptat mită în repetate rânduri de la pacienți, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.
Jan Palade, medic rezident în chirurgie toracică, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în cadrul un dosar care dezvăluie practici corupte la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. El a recunoscut că primea mită înainte de operații și împărțea banii colegilor săi prin intermediul aplicației Revolut. Acest grup de medici corupți a fost demascat de procurori în septembrie 2023, iar doi profesori universitari, Cristian Paleru și Cornel Petreanu (decăzut în urma unui accident de mașină în octombrie 2023), au fost implicați în aceste practici ilegale. Ancheta a relevat modul în care membrii echipei medicale au fost filmați în timp ce primeau mită, furnizând dovezi esențiale pentru condamnarea lor.
„La sfârşitul programului de lucru, el a scos un plic alb din sertar din care a extras o sumă de bani formată din mai multe bancnote pe care le-a răsfirat pentru a le număra şi pe care le-a pus apoi într-un alt plic aflat în geanta neagră personală. Alături de această sumă a mai pus şi o altă sumă de bani, formată din mai multe bancnote, pe care a scos-o dintr-un alt plic alb îndoit, ce se afla în geanta sa neagră.
De asemenea, lângă plicul îndoit mai era depozitată o altă bancnotă, pe care a pus-o în plicul alb în care a colectat toate sumele de bani. Ulterior, l-a sunat pe inculpatul (…) căruia i-a transmis că atât lui, cât şi medicului rezident (…) le-a trimis pe Revolut ‘ceva’ în legătură cu pacientul (…)”, se arată în referatul procurorilor pentru acest caz de mită.
După cum arată dosarul procurorilor, medicii din acest dosar de mită au folosit aceiași „procedură” și în cazul unei intervenții medicale care a avut loc pe 23 mai 2023.
„La sfârşitul programului de lucru, el a scos un plic alb din sertar din care a extras o sumă de bani formată din mai multe bancnote pe care le-a răsfirat pentru a le număra şi pe care le-a pus apoi într-un alt plic aflat în geanta neagră personală. Alături de această sumă a mai pus şi o altă sumă de bani, formată din mai multe bancnote, pe care a scos-o dintr-un alt plic alb îndoit, ce se afla în geanta sa neagră. De asemenea, lângă plicul îndoit mai era depozitată o altă bancnotă, pe care a pus-o în plicul alb în care a colectat toate sumele de bani. Ulterior, l-a sunat pe inculpatul (…) căruia i-a transmis că atât lui, cât şi medicului rezident (…) le-a trimis pe Revolut ‘ceva’ în legătură cu pacientul (…)”, se arată în documentele de la instanţă.
Te-ar putea interesa și: Județul din România în care se dă cea mai multă șpagă. Este de 8 ori peste media națională