- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum îți pregătești aparatul de aer condiționat în mod optim pentru a face față temperaturilor de vară

18 May, 08:08 • Stefan Simion
Aparatul de aer condiționat este indispensabil în sezonul cald, ajutându-ne să meținem în interior o temperatură optimă. Dar pentru a ne bucura de un mediu confortabil în zilele caniculare, aparatul AC trebuie pregătit în mod optim.
Cum îți pregătești aparatul de aer condiționat în mod optim pentru a face față temperaturilor de vară

Aparatul de aer condiționat începe să fie pus în funcțiune odată cu creșterea temperaturilor, chiar dacă, calendaristic, vara nu s-a instalat încă. Înainte de a-l porni, însă, este recomandat să apelezi la o firmă specializată în servicii de mentenanță a acestor aparate.

O curățare corespunzătoare va preveni, printre altele, alergiile sau mirosurile neplăcute. În plus, va crește eficiența energetică. Şi nu în ultimul rând, este de menţionat faptul că, dacă este curățat periodic, aparatul de aer condiționat consumă mai puțină energie.

Cum îți pregătești aparatul de aer condiționat în mod optim pentru a face față temperaturilor de vară

Iată cum trebuie pregătit aparatului de aer condiționat pentru sezonul cald:

1. Curăţă filtrele. Principala sarcină a filtrului este aceea de a proteja unitatea de aer condiționat de lucrurile dăunătoare din aer: praf, polen, bacterii, alergeni. Evident că nu este de dorit ca în locuinţa ta să circule un aer impur, poluat.

Filtrele murdare pot reduce eficienţa aparatului de aer condiționat, potrivit manager.ro. Odată schimbat filtrul de AC, creşte şi randamentul aparatului. Filtrele trebuie curăţate o dată pe an, iar dacă aparatul este ceva mai vechi, se recomandă să fie înlocuite conform instrucțiunilor producătorului.

Durata medie de viață a unui aparat de AC este de 10 până la 15 ani. Fără o schimbare regulată a filtrului AC, aceasta scade.

Citeste si Cum să îți răcorești locuința fără aer condiționat. Sfaturile utile pe care ar trebui să le știe oricine

2. Verifică conexiunile electrice. Asigură-te că aparatul nu are cabluri deteriorate. Dacă observi vreun semn de deteriorare, apelează la un specialist pentru remedierea problemei.

3. Verifică nivelul de refrigerant. Dacă nivelul refrigerantului este scăzut, acesta trebuie reumplu conform specificațiilor producătorului. Este recomandat ca această acţiune să fie făcută de un tehnician priceput.

4. Curăţă unitatea exterioară. Curățarea unității exterioare a aerului condiționat cuprinde igienizarea turbinei, a tăvii de condens, a condensorului și a palelor ventilatorului. Poţi îndepărta singur murdăria acumulată în jurul unității exterioare, însă pentru componentele interne este necesară intervenţia unei persoane specializate.

O unitate exterioară curată permite o circulație mai bună a aerului și previne supraîncălzirea aparatului.

Citeste si Amenzi uriașe pentru românii care au aer condiționat și nu sunt atenți la acest aspect. O femeie a ajuns să fie dată în judecată

5. Apelează la servicii de mentenanță. Pentru o curățare completă a aparatului de aer condiționat, este important ca, înainte de începerea sezonului cald, să apelezi la o curățare profesională a aparatului.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult