Prin Ordonanța nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au fost introduse noi plafoane de 6, 12 și 24 de salarii. Aceasta înseamnă că mai mulți români vor plăti Contribuția la Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) către stat
În acest moment, pentru câștigul din depozite se plătește impozitul pe venit (care se reține la sursă) și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit.
Diferenţa faţă de actuala reglementare vine din faptul că Ordonanța 16, cea în care sunt prevăzute creşterile de taxe, a venit cu noi plafoane de 6, 12 și 24 de salarii, astfel că mai mulți români vor plăti CASS către stat.
Noile plafoane de 6, 12 și 24 de salarii au fost introduse de ANAF în proiectul privind Declarația unică pe 2023.
Asta înseamnă că dacă cineva a vândut un apartament ori a avut o moștenire și a băgat banii într-un depozit la bancă va trebui să depună Declarația Unică și să plătească 10% CASS, informează Hotnews. Impozitul pe venit este reținut la sursă.
Având în vedere dobânzile ceva mai mari de anul acesta și faptul că multe vor avea scadența anul viitor, în 2024 va trebui ca multe dintre persoanele care au câștiguri mai mari de 6 salarii minime să plătească contribuția la sănătate.
Noul plafon de anul viitor se stabilește în funcție de salariul minim, momentan anunțat ca fiind 3.000 de lei. În legătură cu plafonul din 2024, rămâne de văzut care va fi salariul minim atunci.
Cu ce modificări vine Codul Fiscal:
Modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, în sensul în care, începând cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil;
Reglementarea unor obligaţii fiscale pentru persoanele fizice care obţin din străinătate venituri din pensii pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, respectiv pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 lei, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
Modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice.
Modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate”.
Iar baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;
c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.
Formularul pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi obținută de aici.
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult