- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum ne protejăm banii și datele când plecăm în vacanță? Indiciile care îi dau de gol pe escroci

18 Jun, 20:24 • Adrian Popovici
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au lansat un proiect prin care vor să atragă atenția românilor care pleacă în vacanță asupra escrocheriilor din mediul online.
Cum ne protejăm banii și datele când plecăm în vacanță? Indiciile care îi dau de gol pe escroci

Deși românii încep să se pregătească de vacanță și concedii, escrocii abia și-au început munca în această perioadă și se folosesc de asta pentru a face noi victime. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului naţional de conştientizare SigurantaOnline, oferă o serie de recomandări esenţiale pentru a ajuta utilizatorii să se protejeze împotriva fraudelor informatice în timpul vacanței, notează Economedia.

Primul sfat esențial este verificarea site-urilor web înainte de a efectua rezervări pentru o vacanță. Înainte de a introduce date sensibile, este crucial să verificăm legitimitatea site-ului. Simbolul în formă de lacăt în bara de adrese și adresa URL care începe cu „https” sunt indicii clare de securitate. De asemenea, recenziile altor utilizatori pot oferi o imagine asupra siguranței site-ului respectiv.

Alegerea unei agenții de turism de încredere este de asemenea recomandată pentru a evita surprizele neplăcute. Ofertele de vacanță „prea bune ca să fie adevărate” sunt adesea capcane folosite de infractorii cibernetici. Promisiunile de cazare de lux la prețuri foarte mici sau excursii gratuite ar trebui să ne trezească suspiciuni și să ne determine să verificăm cu atenție oferta.

Evitați link-urile primite din surse necunoscute, fie că sunt pe e-mail, SMS, rețele sociale sau platforme de chat precum WhatsApp, Signal, Telegram. Nu completați date personale sau bancare la cerere pe aceste canale, deoarece acestea pot fi folosite pentru phishing și alte atacuri cibernetice.

Atenție la escroci în vacanță
Atenție la escroci în vacanță

Te-ar putea interesa și: Atenție la buletinele false! Schema folosită de escroci care a lăsat mai mulți români cu datorii de 60.000 de lei

Ce măsuri de securitate ne putem lua pentru a avea o vacanță fără griji

Folosirea autentificării în doi pași reprezintă o măsură suplimentară de securitate. Aceasta implică utilizarea a două elemente de autentificare din categorii diferite, cum ar fi un cod PIN sau parolă, un telefon mobil sau amprentă. Astfel, chiar dacă una dintre metode este compromisă, cealaltă va proteja contul.

Protejarea dispozitivelor electronice prin instalarea unui software antivirus și anti-malware actualizat este esențială. De asemenea, utilizarea unor parole puternice pentru conturile de e-mail și alte conturi online reduce riscul de acces neautorizat.

Rețelele Wi-Fi publice sunt adesea nesigure și ar trebui evitate pentru accesarea informațiilor sensibile. Dacă totuși trebuie utilizată o rețea publică, este recomandată folosirea unei conexiuni VPN sau configurarea unui hot-spot wireless propriu. Monitorizarea constantă a activității bancare și verificarea tranzacțiilor suspecte pot preveni pierderile financiare atunci când suntem în vacanță. În cazul detectării unor probleme la un ATM, acesta ar trebui evitat, iar cardul nu trebuie fotocopiat. Este important să acoperiți ecranul ATM-ului când introduceți PIN-ul.

Evitați postarea informațiilor despre vacanță pe rețelele sociale și partajarea locației public. Revizuirea setărilor de confidențialitate pe conturile de social media este o măsură de precauție necesară pentru a împiedica infractorii să folosească aceste informații pentru furtul de identitate sau alte infracțiuni.

Dacă sunteți victima unei fraude online, raportarea imediată a incidentului la autorități este crucială. Depuneți o plângere oficială la Poliție și informați Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică la numărul 1911 sau prin e-mail la [email protected] pentru a contribui la prevenirea incidentelor similare în viitor.

Citește și: Tupeu incredibil al escrocilor! Trimit mesaje în numele ANAF și își lasă victimele fără mii de euro