- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poate crește salariul minim pe economie. Premierul Marcel Ciolacu propune reducerea impozitării veniturilor mici ale românilor

14 May, 14:36 • Cornel Ghimeșan
Un român cu salariul minim brut înregistrat în cartea de muncă, de 3.300 de lei, primește de fapt doar 2.079 de lei. Premierul României, Marcel Ciolacu, a pus în discuție variante pentru creșterea veniturilor pentru persoanele vulnerabile.
Cum poate crește salariul minim pe economie. Premierul Marcel Ciolacu propune reducerea impozitării veniturilor mici ale românilor

La data de 13 mai, Marcel Ciolacu a discutat despre salariul minim pe economie și perspectivele creșterii acestuia. Declarația premierului vine în lumina unei taxări excesive a veniturilor românilor, situându-ne, în acest moment, în fruntea negativă a Uniunii Europene. Desigur, deși angajatorii plătesc sume considerabile înainte de taxe, suma netă rămasă în mâinile angajatului este mult prea mică pentru a asigura un trai decent dintr-o singură sursă de venit.

Citește și:Este anunțul momentului despre cea mai așteptată autostradă din România. Sorin Grindeanu: „Se vorbește de peste 30 de ani, de la Revoluție”

De exemplu, un român cu salariul minim brut înregistrat în cartea de muncă, de 3.300 de lei, primește de fapt doar 2.079 de lei. Din cei 3.370 de lei plătiți de angajator, o parte semnificativă este reținută în contul taxelor și impozitelor. Numai 200 de lei sunt scutiți de taxare, iar orice depășire a acestui prag duce la o scădere a venitului net.

Cu un venit de sub 2.100 de lei, în contextul prețurilor actuale ale chiriilor, este practic imposibil pentru un român să își permită o locuință și să mai aibă și bani pentru hrană. În plus, alte cheltuieli urgente legate de nevoile de bază devin greu de suportat.

„Este evident că impozitarea muncii, când vorbim generic, este una dintre cele mai ridicate din Europa. Dar marea problemă este la impozitarea muncii la veniturile mici. Acolo putem spune foarte clar că este cea mai mare impozitare. Pachetul cerut şi de către UE şi asumat de România prin PNRR, indiferent cine l-a semnat şi cum au negociat, este de a avea anumite reforme în zona fiscală şi o nouă lege a salarizării, care vin ambele la pachet în ceea ce privește şi impozitarea muncii”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, la Târgoviște.

Cum rezolvă Marcel Ciolacu problema salariilor mici

Din salariul brut, statul român reține 25% pentru Contribuțiile de Asigurări Sociale (CAS), 10% pentru Asigurările Sociale de Sănătate și 10% pentru Impozitul pe Venit. Dacă autoritățile ar renunța la această sumă totală de 45% reținută, alegând în schimb o abordare mai favorabilă, ar putea rezolva problemele atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu pare să nu vadă o soluție prin care să modifice legea în acest sens.

„Eu nu fac lucrurile pe colţul mesei, eu nu arunc România într-o aventură, după ce am muncit împreună cu toţi colegii mei din Guvernul României să aducem această stabilitate macro-economică. Da, spun de peste doi ani că este cea mai mare impozitare la salariile mici din Europa. Dar legislația eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie şi să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajați în economie acum cu salariul minim, să am două treimi. Pentru că asta înseamnă că am distrus România şi nu am salvat-o.

Ca să iau o măsură pe picior ca să îmi aducă eventuale voturi nu am s-o fac. Vă repet, lăsaţi-mă exact cum am făcut, cum a venit Apocalipsa în România mereu, nu m-am încadrat în deficit, am dat faliment, le-am rezolvat pe toate”, a adăugat premierul.

Citește și: Suma ireală câștigată de o cameristă pe litoralul românesc! Salariul în 2024 este dureros de mic

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult