- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum pot beneficia copiii români de alocații în Germania. Expertul explică pas cu pas: „Părinții se simt nedreptățiți”

28 May, 22:08 • stefan.vlad
Cum pot beneficia copiii români de alocații în Germania. Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a explicat recent mecanismele prin care copiii din România pot beneficia de alocație din Germania.
Cum pot beneficia copiii români de alocații în Germania. Expertul explică pas cu pas: Părinții se simt nedreptățiți

Cum pot beneficia copiii români de alocații în Germania. Această posibilitate există deoarece părintele copilului este contribuabil în Germania. Atâta vreme cât plătești taxe unui stat, ai drepturi în respectivul stat, indiferent dacă acel copil locuiește în România sau nu”, a explicat ea.

Citește și: Alocații aprilie 2024. Ministerul Muncii anunță când intră banii pe cardurile copiilor

Cum pot beneficia copiii români de alocații în Germania

Chiar dacă copilul locuiește în România, părintele care muncește și plătește taxe în Germania are dreptul să primească alocație pentru copil din partea statului german.

În unele cazuri, ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) din România solicită returnarea alocației plătite copiilor din România atunci când părinții nu mai contribuie la bugetul de stat român.

În momentul în care părintele începe să primească alocație din Germania și nu mai plătește impozite și contribuții în România, ANAF poate solicita returnarea alocației primite în România” a explicat Andreea, potrivit Stiridiaspora.ro.

Acest lucru este perceput ca fiind incorect de către mulți români, deoarece suma primită din Germania este adesea doar o diferență față de alocația totală, iar ei consideră că li se ia un drept deja acordat.

Acest lucru li se pare complet nedrept românilor, deoarece ei primesc în Germania doar o diferență, de exemplu primesc 200 de euro în Germania și 50 de euro în România, ca să fie ușor de înțeles. La momentul la care statul român le cere acei 50 de euro pe lună pe care i-au primit până atunci de un an de zile înapoi, lor li se pare nedrept pentru că nici neamțul nu i-a acordat alocația întreagă.

De exemplu, dacă în Germania alocația este de 200 de euro și în România este de 50 de euro, părinții primesc doar diferența de 150 de euro din Germania. Dacă ANAF solicită returnarea alocației din România, părinții se simt nedreptățiți, deoarece nu primesc întreaga alocație din Germania”, mai spune românca.

Un alt aspect important subliniat de expertă este rolul statului german în acest proces. „Statul german nu are dreptul să judece dreptul de alocație în România. Statul german doar întreabă autoritatea românească dacă există sau nu acest drept. Apoi, statul cu alocația mai mare plătește doar diferența, iar statul în care se află copilul plătește alocația integrală”, a încheiat Andreea Covaci-Ernst.