- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită în vacanță, în Europa

14 Jul, 14:25 • Andrei Alina
Având în vedere că România este stat membru al UE, calitate de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România este recunoscută pe teritoriul oricărui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în baza documentelor de deschidere de drepturi emise în aplicarea legislației comunitare.
Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită în vacanță, în Europa

Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită în vacanță, în Europa? Românii care au calitate de persoană asigurată pe teritoriul României puteți solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le dă dreptul la asistența medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre ale UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Cu alte cuvinte, înainte de a plănui să călătoriți fie în vacanță, cu afaceri sau la studii în statele membre ale UE, în Marea Britanie cereți cardul european de sănătate de la casa de asigurări de sănătate.

Citește și: Costuri de sănătate de 3.000 de euro de persoană cauzate de poluarea din Bucureşti. Niciun alt oraş din Europa nu atinge acest nivel

Transmiterea cererilor se poate face numai de pe teritoriul României. Cererea se transmite casei teritoriale de asigurări de sănătate în evidența căreia sunteți înscris/înscrisă ca persoană asigurată, prin selectarea corectă a acesteia.

 

Ce este Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS)?

Este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, puteți beneficia de serviciile medicale din sistemul public, devenite necesare în timpul şederii temporare în oricare dintre cele 26 de state membre ale Uniunii Europene ( 26 fără România), Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederaţia Elveţiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord acordate în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asiguraților din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite).

Citește și: Schimbare majoră pentru românii care folosesc cardul de sănătate. Ministrul Digitalizării: „Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic”

Serviciile medicale acordate în baza CEASS nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru în care vă deplasați, fiind acordate în conformitate cu legislaţia statului membru respectiv. În funcție de legislația din statul membru respectiv, prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice și existente ( ex. dializa), precum și în legătură cu sarcina și nașterea.

Pentru anumite servicii medicale este posibil sa fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Cardul nu acoperă situaţia în care deplasarea dvs. are ca scop obţinerea tratamentului medical planificat. Dacă în perioada de valabilitate a cardului, la momentul obţinerii serviciilor medicale, nu mai sunteţi asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, casa de asigurări de sănătate care v-a eliberat cardul, în calitate de plătitor al respectivelor servicii medicale, va recupera de la dvs. contravaloarea acestora.

Urmărește Daily Business pe Google News