- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți calcula singur ce pensie vei avea după majorare. Simona Bucura Oprescu: „Va duce la un sistem de echitate”

09 Aug, 08:42 • Bumbeneci Diana
Simona Bucura Oprescu transmite cum pot pensionarii să își calculeze noua pensie după 1 septembrie. Pașii sunt destul de ușor de urmat.
Cum poți calcula singur ce pensie vei avea după majorare. Simona Bucura Oprescu: „Va duce la un sistem de echitate”

Ministrul Muncii

le-a explicat din nou seniorilor cum să își calculeze singuri majorarea pensiei fără să mai meargă la ghișeele Casei Naționale de Pensii. Sunt doar 4 pași de luat în calcul pentru a afla dacă majorarea s-a făcut corect sau a intervenit o eroare.

Cum poți calcula singur ce pensie vei avea după majorare

Recalcularea banilor ce revin beneficiarilor de pensie din România a fost, de departe, subiectul primelor luni din acest an. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a explicat românilor cum să își calculeze singuri majorarea pe care o vor primi la pensii, dacă nu mai au răbdare până în septembrie sau până când vor primi deciziile de calcul de la Poșta Română. Pașii de calcul acasă sunt foarte simpli, iar în cazul unor probleme identificate, seniorii se pot adresa angajaților de la CNPP pentru o eventuală recalculare.

„Pensionarii se uită la punctul G din decizie pe care le au și la acestea pot calcula punctele de stabilitate pe care le au. Înmulțim totalul punctelor cu 81 de lei, fiindcă noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade lungi în care s-a lucrat.

Legea stipulează că nicio pensie nu scade, dacă la recalculare e mai mică, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării. Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, a spus Bucura Oprescu la RTV.

Cum se face recalcularea pensiei din 1 septembrie 2024 Calcularea pensiei, conform Digi 24:

Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este:

  • VPR x Număr total de puncte.
  • VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Simona Bucura Oprescu, despre pensie
Simona Bucura Oprescu, despre pensie

Punctele de stabilitate sunt noua bază de calcul a veniturilor pe care le vor avea românii în fiecare lună. Mai exact, schimbarea majoră în cadrul formulei este dată de numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Astfel: 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Citește și: Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii care ar putea ajunge în instanță

Ce înseamnă puncte asimilate/necontributive:

„Se acordă pentru perioada în care persoana a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale cu excepția pensiei de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau pensie de urmaș; Se acordă dacă persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor, cu condiția absolvirii acestora; Se acordă dacă persoana a realizat stagiul militar, ca militar în termen ori ca militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat; Se acordă pentru perioada concediului de creștere copil”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu.

Mai multe categorii care se încadrează ca perioade asimiliate stagiului de cotizare poți găsi pe site-ul Casa Națională de Pensii Publice.

„Punctaj lunar pentru perioadele asimilate poate fi: Pentru studiile universitare, serviciul/stagiul militar, concediu de creştere a copilului = 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. Punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate: 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate; 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate; 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate”, a mai explicat ministrul.

Mărirea substanțială a punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale se face în felul următor:

  • cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

Vezi și: Temeri majore cu privire la scăderea pensiilor. Simona Bucura Oprescu, anunț major pentru 5 milioane de români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult