- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți încasa în numerar banii rămaşi pe cardul de energie. Ce acte sunt necesare

31 Jan, 17:53 • Andrei Alina
Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a pus în procedura de transparenţă o ordonanță pentru completarea art. XLVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, precum și pentru instituirea unor măsuri în domeniul gestionării fondurilor europene. Mai exact este vorba despre posibilitatea ca beneficiarii de carduri de energie să poată încasa banii rămași pe carduri.
Cum poți încasa în numerar banii rămaşi pe cardul de energie. Ce acte sunt necesare

O Ordonanță de urgență pusă în dezbatere de Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene va reglementa modul în care românii care au primit carduri de energie şi au achiziţionat lemne de foc pot încasa, în numerar, banii rămaşi pe acestea.

Conform proiectului pus în procedura de transparenţă, la art. 7 alin. (51) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se spune că beneficiarii de carduri de energie pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc.

Măsurile prevăzute la art. II din proiectul de act normativ vizează instituirea unor norme referitoare la posibilitatea ca beneficiarii prevăzuți la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care până la data prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemn de foc, să le poată încasa începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, în numerar, integral, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise, corelativ cu prelungirea termenului de valabilitate dispus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 101/2023 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 425/2023.

Citește și: Persoanele cu dizabilități primesc carduri electronice de carburant pentru transport. Ministerul Muncii dă vestea cea mare

Cum poți încasa în numerar banii rămaşi pe cardul de energie. Ce acte sunt necesare

Carduri de energie pentru plata facturilor la gaz, curent sau pentru lemne de foc pot primi:
– pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;

– pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;

– persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;

– familiile cu alocație de susținere;

– familiile/persoană cu ajutor social.

Media venitului lunar pe fiecare membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

Citește și: Noile condiţii stabilite de Guvern privind cardurile de energie. Se pot scoate banii de pe aceste carduri! 

Românii care nu au utilizat integral sumele de pe cardurile de energie pot primi banii numerar, până la data de 31 martie 2024, de la oficiile poștale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise, pentru documentuele justificative emise până la data de 15 martie 2024.

În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin prezintă următoarele documente justificative:
a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;

b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;

d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

Urmărește Daily Business pe Google News