Cum poți micșora factura la energie electrică. Adrian Vintilă, specialist în energie și board advisor Future Energy Leaders (FEL), a vorbit despre cât de importantă este economisirea energiei și cum poate fi redus costul facturilor prin modul în care gestionăm aparatura din casă.
Citește și: Trucuri din bucătărie ca să poţi decongela carnea mai repede. Şi facturile la curent scad cu 10%
Specialistul menționează că ”eficient nu înseamnă să stai în frig și să îți scazi gradul de confort ci să păstrezi același confort cu costuri mai mici la energie”.
În opinia sa, oamenii au nevoie să întreprindă un set de obiceiuri prin care să prevină utilizarea fără folos a electronicelor și electrocasnicelor.
”Aparatul de aer condiționat dat la o temperatură mai scăzut, poate însemna o creștere a facturii de 8% – 10%”, este de părere acesta, menționând că sunt diferențe de temperatură care nu se simt într-o încăpere care, dacă nu sunt luate în considerare, fac ca frigul să se mute în buzunare, în momentul plătirii facturilor.
”Putem să folosim tehnologia care este la îndemâna tuturor. Dintr-un telefon mobil putem să controlăm centrala termică și să o planificăm să funcționeze doar atunci când suntem în casă sau în apropiere. Putem să avem sistemul de iluminat de pe telefon.
Vă spun cum fac eu: centrala mea stă undeva pe 21 de grade pe un confort termic iar când sunt plecat la birou centrala este undeva la 18 grade. Folosesc telefonul pentru controlul centralei termice și la ora 7, când ies din locuință, automat centrala scade temperatura”, spune Adrian Vintilă, potrivit dcbusiness.ro.
Chiar dacă nu sunt o mare pagubă, aparatele uitate în priză atunci când suntem plecați aduc costuri în plus la facturi. ”Echipamentele electronice și electrocasnice lăsate în priză consumă energie electrică pentru că au senzori și tot felul de circuite care consumă. Din fericire. nu mai utilizăm aparate atât de vechi ca în trecut, majoritatea sunt deja eficiente energetic.
Nu aș spune că este într-adevăr o tragedie dar da, și de acolo, dacă ne gândim la consumul național, kW cu kW adunat înseamnă o economie destul de mare la factura totală de energie electrică și la gradul de poluare.
Când plec de acasă pe termen îndelungat sau într-un weekend, pentru a nu scoate fiecare aparat din priză, folosesc prelungitoarele cu butonul roșu, de unde opresc toate echipamentele. Lucrurile acestea sunt la îndemâna tuturor și trebuie doar să apelăm la ele și să ne intre în comportamentul de zi cu zi”, a mai spus Adrian Vintilă.