Cum poți organiza bugetul casei pentru a economisi bani. De la deschiderea unui cont de economii, până la investiții pe termen lung, există multe opțiuni pe care le poți urma pentru a pune bani deoparte.
Citește și: Cele mai profitabile variante de economisire în perioade cu inflație. Ce dobânzi oferă Statul și băncile
Elaborează un buget flexibil
Începe prin a aduna toate sursele de venit ale familiei, inclusiv salariile, veniturile din investiții și orice alte intrări de bani. Încearcă să estimezi orice schimbări anticipate în venituri până la finalul lui 2024, cum ar fi măriri de salariu, bonusuri sau schimbări ale situației profesionale.
Include cheltuieli recurente lunare care nu se schimbă, cum ar fi chiria sau rata la ipotecă, asigurările, abonamentele. Documentează cheltuielile care pot varia de la o lună la alta, cum ar fi alimentele, transportul, utilitățile. Nu uita să incluzi și cheltuielile care apar periodic, dar nu lunar, cum ar fi taxele, întreținerea auto sau vacanțele.
Folosește aplicații de bugetare sau tabele pentru a monitoriza cheltuielile și veniturile. Pe baza acestor detalii, stabilește obiectivele de economisire, pe fiecare lună. Include în planul pe termen mediu și rambursarea datoriilor, dacă este cazul. Asigură-te că ai un fond de urgență care să acopere cel puțin 3-6 luni de cheltuieli, pentru a face față situațiilor neprevăzute.
Creează o strategie de economisire pe termen lung
Stabilește împreună cu familia ta ce vreți să realizezați financiar în următorii ani (de exemplu, fond de urgență, achiziția unei case, educația copiilor, pensionare). Stabiliți obiectivele cât mai concrete posibil (de exemplu, economisirea unei sume ca avans la achiziționarea unui apartament, în următorii cinci ani). Determină cât poți economisi în mod realist în fiecare lună, după ce ai acoperit toate cheltuielile necesare.
Deschide conturi separate pentru diferite obiective pentru a evita tentația de a cheltui acești bani. Investește o parte din economii în opțiuni cu randament mai mare, cum ar fi fonduri mutuale, acțiuni, obligațiuni sau alte investiții, în funcție de profilul tău de risc. Asigură-te că portofoliul tău de investiții este diversificat, pentru a minimiza riscurile.
Evaluează periodic progresul față de obiectivele stabilite și ajustează planurile de economisire sau investiții, dacă este necesar. Pregătește-te să modifici strategia de economisire și investiții în funcție de schimbările din piață sau din viața personală. Prin urmarea acestor pași, vei putea să dezvolți o strategie de economisire pe termen lung robustă și adaptabilă, care să sprijine obiectivele financiare ale familiei tale în 2024 și în anii ce vin, potrivit Money.ro.