PNS aduce noi beneficii pentru românii care doresc finanțare de la stat. Sunt vești bune pentru fermieri.
Fermierii care au în plan să primească fonduri europene în perioada 2023-2027 au șansa acum să se bucure de o gamă variată de linii de finanțare, prin noul Plan Național Strategic (PNS) ce a fost deja aprobat. Una dintre acestea, denumită „DR-19 – Investiții neproductive la nivel de fermă”, scoate în evidență o finanțare de maximum 200.000 euro/proiect, fără aport financiar din partea beneficiarului, anunță AgroTv.
PNS aduce beneficii de 200.000 de euro pentru români
Conform Ministerului Agriculturii, intervenția DR-19 face referire la „investițiile neproductive realizate la nivelul fermelor în vederea creării de perdele naturale de protecție pentru culturile din fermă, cu scopul de a le proteja împotriva factorilor climatici, de a crește gradul de reziliență al fermelor în condițiile schimbărilor climatice, de a crește biodiversitatea, de a crește suprafața cu elemente de peisaj”.
Beneficiarii eligibili sunt toți fermierii, cu excepția persoanelor fizice. Trebuie să se țină însă cont de o serie de condiții, pentru a putea primi banii, anunță sursa citată:
Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 4.000 € SO;
Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
Investiția va respecta prevederile legislației naționale în vigoare aplicabilă proiectului;
Solicitantul trebuie să prezinte proiectul tehnic avizat de un organism autorizat;
Investiția va viza în mod obligatoriu toate fazele tehnologice de dezvoltare a perdelei de protecție.
În ceea ce privește înființarea efectivă a perdelelor, alegerea speciilor pe tipuri de zone, în funcție de sol și cultura protejată, alegerea structurii optime amplasarea perdelelor în funcție de relief, alegerea sortimentului de arbori și arbuști pentru o eficiență optimă a perdelelor de protecție etc. se vor realiza de către fermieri pe baza Ghidului de recomandări aferent Studiului privind stabilirea costurilor standard pentru înființarea perdelelor naturale de protecție la nivelul fermelor ce va fi pus la dispoziție în cadrul de implementare.
Banii din europene se acordă sub formă de grant, în valoare de maximum 200.000 euro. În acest sens, autoritățile anunță că intensitatea grantului va fi raportată la costurile eligibile per proiect și poate acoperi maximum 100% din costurile eligibile.
Mai mult, nu sunt eligibile următoarele categorii de terenuri:
terenuri care fac obiectul unor litigii,
terenuri menționate la momentul depunerii aplicației în programe sau planuri naționale sau locale, de amenajare a teritoriului ca deservind un interes public major,
pajiști naturale permanente, cu excepția celor afectate, conform proiectului tehnic, de fenomene de degradare a solului, și anume: eroziune de suprafață foarte puternică şi excesivă, eroziune de adâncime
(ogaşe, ravene, torenți), alunecări active, prăbușiri, surpări și scurgeri noroioase, prezența aglomerărilor de pietriș, bolovăniş, grohotiş, stâncării și depozite de aluviuni torențiale, sărăturare sau aciditate puternică, prezența nisipurilor mobile).
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult