- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți să iei 1.600 de lei în plus la pensie după recalculare, după 30 de ani de muncă. Detaliul din lege la care trebuie să fie atenți românii

19 Jun, 08:07 • Adrian Popovici
Recalcularea din septembrie poate aduce unor români o pensie mai mare și cu 1.600 de lei. Aceștia beneficiază de noile prevederi din legea pensiilor.
Cum poți să iei 1.600 de lei în plus la pensie după recalculare, după 30 de ani de muncă. Detaliul din lege la care trebuie să fie atenți românii

Recalcularea pensiilor a adus schimbări semnificative pentru mulți români, unii dintre aceștia beneficiind de o creștere impresionantă de 1.600 de lei la pensie, în ciuda faptului că au lucrat doar 32 de ani. Această creștere substanțială este rezultatul noii legi a pensiilor, care a revizuit modul de calcul al pensiilor și a adus modificări în beneficiul pensionarilor, notează Capital.

Recalcularea pensiilor este aproape de finalizare, cu aproximativ 3.500.000 de pensionari care vor afla ce pensie vor primi începând cu 1 septembrie. Totuși, pentru restul de 1.500.000 de pensionari, pensiile vor rămâne la nivelul actual.

După cum arată informațiile din spațiul public, românii vor primi adeverințele cu informațiile despre noua pensie începând cu 10 iulie, cu o întârziere considerabilă față de promisiunea inițială a oficialilor de la Casa de Pensii și Ministerul Muncii, care garantaseră distribuirea acestor adeverințe până la sfârșitul lunii mai.

Talon de pensie
Talon de pensie

Te-ar putea interesa și: Pensie de 5.000 de lei după recalculare, după doar 29 de ani de muncă. Câți bani în plus primește pensionarul

În ce condiții primesc românii 1.600 de lei în plus la pensie?

Schimbările din legislație le oferă unor români să primească sume considerabile în plus la pensie. După cum arată un exemplu oferit de sursa citată, unii români pot primi și 1.600 de lei în plus deși perioada lor de muncă nu a fost foarte lungă. Explicația? Salariile consistente și experiența îndelungată au contribuit la acumularea unui număr semnificativ de puncte de contributivitate. Astfel, valoarea punctului de pensie a crescut de la 700 de lei, cât era la momentul pensionării, la 2.054 de lei.

Cu o carieră de 32 de ani, dintre care 26 de ani în grupa a II-a de muncă, un astfel de pensionar a acumulat un total de 56 de puncte de contributivitate. La acestea se adaugă punctele de stabilitate, calculate conform următoarei formule: 5 ani x 0,5 puncte + 5 ani x 0,75 puncte + 2 puncte, rezultând un total de 8,25 puncte bonus. În total, pensionarul a acumulat 64,25 puncte.

Calculul pensiei se face multiplicând numărul total de puncte cu Valoarea Punctului de Referință (VPR), care în acest caz este de 81 lei. Astfel, pensia recalculată va fi ajustată și impozitată cu 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei. În cazul pensionarului nostru, impozitul va fi de 320 de lei, rezultând o pensie netă de 4.980 de lei.

Noua lege a pensiilor introduce și punctele pentru perioadele asimilate, cum ar fi anii petrecuți în armată, perioadele de șomaj, studiile universitare și perioadele de creștere a copilului, fiecare an contribuind cu 0,25 puncte.

Această recalculare reprezintă o îmbunătățire semnificativă a sistemului de pensii, reflectând o abordare mai echitabilă și mai transparentă în evaluarea contribuțiilor și acordarea beneficiilor.

Citește și: Românii vor putea să iasă la pensie și în America din 2024. Guvernul a semnat acordul cu SUA