Tot mai mulți români se orientează către investițiile în titlurilde de stat TEZAUR, care au câștigat foarte multă popularitate în ultima vreme. Cu toate că procedura prin care poți să investești este destul de clar explicată pe site-ul Ministerului Finanțelor, cea prin care românii își pot încasa dobânzile câștigate și valoarea nominală atunci când este atinsă „maturitatea” prevăzută este destul de neclară, fapt care i-a încurcat pe cei care au investit.
În data de 10 iulie a anului curent a ajuns la „maturitate” prima emisiune a titlurilor de stat TEZAUR, aceasta fiind data prevăzută pentru încasarea valorii nominale, asta după plata celor cinci dobânzi anuale de 5%. În data de 3 august va fi atinsă maturitatea emisiunii 42, care are o durată de doar 3 ani și o dobândă anuală de 4,25%. Și anul acesta va fi continuată emiterea de titluri de stat TEZAUR, dat fiind că programul a fost considerat un succes.
„Am încredere că se va confirma și în viitor succesul acestui instrument de economisire accesibil, cu dobânzi avantajoase neimpozabile și fără costuri ascunse”, a declarat fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu
Este adevărat că acestea au o accesibilitate crescută și dobânzile sunt competitive, totuși încă sunt existente și o serie de minusuri pe care investitorii le descoperă abia după ce au realizat subscrierile. Una dintre cele mai mari probleme are legătură cu explicațiile insuficiente referitoare la cum se pot încasa efectiv banii cuveniți. Dat fiiind că mai multe persoane au întâmpinat probleme din acest punct de vedere a fost trimisă o solicitatre către Ministerul de Finanțe, pentru ca aceștia să ofere o explicație mai clară cu privire la acest subiect.
Conform informațiilor primite, plata titlurilor de stat TEZAUR (dobânda/valoare nominală) se face prin:
„În cazul subscrierii prin Trezorerie, la data scadenței (așa cum este stabilită prin prospectul de emisiune), banii sunt virați automat în contul de subscriere, astfel că această situație nu este posibilă. În cazul subscrierii prin Poștă, pe formularul de subscriere, investitorii aleg modalitatea de plată (în cont bancar, numerar la ghișeu, mandat poștal – acasă). În afară de numerar, care poate fi ridicat în ziua scadenței, plata în cont bancar sau primirea banilor acasă, deoarece reprezintă pași suplimentari, respectiv un transfer din banca Poștei în banca investitorului și preluarea banilor de către factorul poștal și transportarea (cu pază) a sumei acasă la investitor, se vor realiza ulterior datei scadenței, dar banii vor fi achitați”, se arată în răspunsul primit din partea Direcției Generale de Trezorerie.