Sistemul de încălzire din locuinţe trebuie şi el pregătit, în aceste zile, pentru a face faţă temperaturilor în scădere. Acest lucru înseamnă, în primul rând, aerisirea caloriferelor. În caz contrar, încălzirea se va face defectuos şi pot apărea defecţiuni în sistemul de încălzire.
Citeste si Ajutor de încălzire 2024. Cum poți avea parte de sprijinul de la Guvern în sezonul rece
Cum pregătești sistemul de încălzire pentru sezonul rece
Scopul aerisirii caloriferelor nu este doar îmbunătăţirea eficienţei sistemului de încălzire, ci și menţinerea unei temperaturi constante în interiorul locuinţei.
Iată care sunt paşii acestei operaţiuni:
- Oprește centrala termică înainte să începi procesul de aerisire. Nu trebuie ca apa să circule în timpul aerisirii, potrivit stiripesurse.ro
- Deschide valva de aerisire aflată, de obicei, în partea superioară a caloriferului. În funcţie de modelul caloriferului, această valvă poate fi deschisă cu o cheie specială sau o șurubelniță plată;
- Pune un recipient sub valva de aerisire și deschide-o lent. Semnul că procesul de aerisire a caloriferului a început este un șuierat.
- Închide valva de aerisire în momentul în care observi că apa care se scurge în recipient nu mai face bule de aer. Asigură-te că strângi bine valva pentru a evita scurgerile ulterioare.
- Verifică presiunea centralei după ce ai aerisit toate caloriferele. Presiunea acesteia va scădea considerabil pe măsură ce aeriseşti fiecare calorifer în parte. La finalul operaţiunii de aerisire, ridică presiunea centralei la 1,5 bari.
Citeste si Guvernul le permite primăriilor să facă împrumuturi pentru a avea bani de încălzire pe timp de iarnă
De ce este necesară aerisirea regulată a caloriferelor
Există cel puţin trei beneficii majore ale aerisirii regulate a caloriferelor. Iată care sunt acestea:
- Un mai bun randament din punct de vedere termic. Atunci când afară temperaturile sunt ridicate, în interiorul caloriferelor se acumulează bule de aer. Odată cu venirea sezonului rece, apa caldă revine în instalaţie şi, din cauza acestor bule de aer, nu mai circulă corect. Acest lucru împiedică încălzirea eficientă a locuinţei;
- Reducerea costurilor. Atunci când vedem că nu se încălzeşte caloriferul sau se încălzeşte prea puţin, avem tendinţa de a da mai mult drumul la căldură din centrală şi de a prelungi timpul în care căldura stă deschisă. Însă, atunci când caloriferele se încălzesc uniform, va fi necesar mai puţin timp pentru ca încăperile să se încălzească suficient;
- Creşte rezistenţa caloriferului. Bulele de aer care se acumulează în calorifer în perioada în care acesta nu este folosit nu afectează doar buna funcţionare a acestuia, ci pot grăbi deteriorarea lui. Oxigenul din bulele de aer determină oxidarea şi, astfel, ruginirea. Iar acest lucru se întâmplă atât în cazul caloriferelor din oţel şi aluminiu, cât şi în cazul celor din fontă.