- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum reglezi termopanele pentru sezonul rece. Top 30 sfaturi pentru a reduce facturile la energie şi gaze

12 Oct, 10:47 • Dobran Viorel
Termopanele trebuie reglate din când în când și, cel mai important, trebuie trecute în regim de iarnă sau vară, în funcție de sezon.
Cum reglezi termopanele pentru sezonul rece. Top 30 sfaturi pentru a reduce facturile la energie şi gaze

Aproape toți românii au trecut la geamurile termopan. Acestea au un nivel ridicat de protecție termică și nu lasă pătrunderea aerului de afară, indiferent de anotimp. Totuși termopanele sunt predispuse atât la transpirație, cât și la îngheț în timpul iernii.

Astfel, există mai multe metode de izolare pentru sistemul de geamuri termopan pentru a menține aerul cald și curenții de aer afară. Puteți folosi un material special de plastic sau să cumperi un kit de izolare a ferestrelor interioare, toate astea vă pot ajuta la izolarea termopanelor.

Dacă ai observat că ferestrele nu se mai închid ca și atunci când au fost montate și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate. Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi cu ajutorul unei șurubelnițe, încearcă să-l strângi. Astfel vei regla presiunea. Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine.

Cum se reglează termopanele pentru vară/iarnă

Tot din acest orificiu reglezi geamul termopan pentru vara și pentru iarnă. Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede. Dacă ți se pare că nu e suficient, verifică și garnitura ferestrelor.

Cum te afectează explozia ROBOR și IRCC? Băncile românești au realizat o simulare care explică cum se modifică ratele

O garnitură uzată la termopane aduce probleme. Frigul, curenții de aer  și chiar apa ploilor pătrund în casă, iar pe de altă parte, izolarea fonică nu mai este nici ea atât de bună.  În acest caz, doar schimbarea garniturii rezolvă problema.

Garniturile se deteriorează în timp și trebuie schimbate din când în când. S-ar putea să fie cazul!

Balamalele de la termopane, extrem de importante

Și balamalele au nevoie de întreținere. În comerț există uleiuri speciale cu care trebuie să le ungi.

Tot de la balamale poți regla ferestrele pe verticală și orizontală. Reglajul se face la balamale și e valabil și pentru ferestrele oscilobatante.

Stinge lumina când pleci de acasă
Stinge lumina atunci când nu este absolut necesar să rămână aprinsă. Uitând de acest lucru, planeta și factura ta de energie electrică vor fi afectate. De exemplu, la birou poți să te obișnuiești să închizi lumina din încăperile în care nu se află nimeni.

Deconectează un alt frigider pe care nu îl folosești niciodată
‍Ai în priză un al doilea frigider, poate în subsol sau în garaj, și nu îl folosești prea mult. E cazul să-l deconectezi.

‍Izolează-ți mansarda cu termopane/podul/pereții/podelele/subsolul
‍30% din căldura din casa ta scapă prin acoperiș dacă este prost izolat.‍ La fel de multă economie poți face prin izolarea pereților, a podelelor sau a subsolului, scrie romaniatv.net.

Cum poți să reduci factura la energie electrică. ‍Păstrează-ți frigiderele și congelatoarele pline, reglați temperatura
‍Mai întâi ai grijă ca ușile frigiderului și ale congelatorului să fie închise rapid, deoarece deschiderea pe termen lung duce la creșterea consumului aparatului tău cu 7%. Păstrează aparatele cât mai pline posibil, fiindcă alimentele din interior acționează ca un izolator și fac posibil un consum mai mic de energie. Nu uita să îndepărtezi gheața care se acumulează pe pereți, pentru că aceasta crește consumul de energie al congelatorului. Nu este nevoie să setezi frigiderul la minim. Ia temperatura în interior și regleaz-o astfel încât termometrul să arate 4 grade.

Facturile la energie electrică ale românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar declarat, însă există o mică problemă: unii pot uita să citească indexul. Potrivit premierului, facturile românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar al kilowaţilor, fără raportare la consumul de anul trecut. „Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”, a declarat şeful Guvernului.

Evită condensul în frigider acoperind alimentele
‍Condensul este inamicul frigiderului tău. Prin acoperirea alimentelor, reduci efortul pe care trebuie să-l depună frigiderul pentru a-ți răci mâncarea.

Preţul pe care îl vor plăti românii la energie electrică:

– maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh inclusiv

– maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-300 kWh.

Înlocuiește vechiul ecran cu o plasmă
‍În caz de folosești un ecran și acesta are mai mult de 10 ani, înlocuiește-l cu un televizor recent, deoarece consumă cu până la 90% mai puțin decât cele din ultima generație.

Usucă natural rufele în loc să pornești uscătorul
‍Uscătorul este un mare consumator de energie. Usucă-ți rufele în aer liber, atunci când vremea o permite.

‍Instalează un cap de duș care economisește apă
‍Capurile de duș mai vechi consumă până la 35 de litri pe minut, în timp ce cele mai noi consumă doar 5 litri pe minut. Mai puțină apă consumată înseamnă mai puțină apă de încălzit.

Oprește cuptorul cu puțin înainte ca preparatul să fie gata
‍Căldura stocată în cuptorul tău în timpul gătirii va fi mai mult decât suficientă pentru a termina de gătit mâncarea.

‍Lăsă cuptorul deschis iarna după ce ai terminat de gătit
‍Căldura degajată îți va încălzi bucătăria.

‍Izolează-ți conductele de apă
‍Izolarea conductelor de apă caldă ajută la prevenirea pierderilor de căldură pe drumul către robinet.

‍Izolează partea din spate a prizelor tale electrice
‍Prin izolarea prizelor și a întrerupătoarelor electrice, împiedici trecerea aerului și economisești costurile de încălzire.

‍Acoperă ferestrele atunci când vremea e rece
‍Nu este costisitor de făcut și poate reduce semnificativ factura la încălzire. Acoperă ferestrele cu cearșaf, pături, folii de plastic sau folie cu bule. Orice ai la îndemână va face bine.

Inedit. O școală a reușit să reducă facturile de la 7.000 de lei la 6 lei pe lună. Cum a fost posibil acest lucru
Rulați mașinile de spălat numai când sunt pline
‍Pornește mașina de spălat rufe/vase și uscătorul doar când sunt complet pline, vei economisi energie.

‍Folosește bile pentru mașina de spălat
‍Bilele mașinii de spălat pot reduce semnificativ timpul de uscare a hainelor.

Blochează ieșirea aerului de sub ușile tale
‍Partea inferioară a ușilor poate lăsa să intre mult aer rece. Blochează acest aer pentru a economisi costurile de încălzire.

‍Cumpărăți o plapumă mai caldă și redu temperatura în dormitor
‍Cu două grade mai puțin în camera ta, vei economisi mulți bani.

Folosește prize multiple cu separator
‍Utilizează mai multe prize cu deconectare pentru a economisi bani.

‍Folosește vopsea izolatoare pentru a elimina efectul de perete rece
‍Vopseaua izolatoare poate îmbunătăți confortul termic al camerelor tale si astfel iți aduce economie de bani la încălzire.

‍Folosește oala sub presiune pentru a-ți găti mâncarea
‍Principiul este simplu. Mâncarea se gătește mai repede într-o oală sub presiune, astfel încât să poți opri plita mai repede.

Înlocuiește iluminatul cu becuri LED
Acestea te ajută să economisești energia electrică, rezistă mai mult timp și sunt mai sigure pentru sănătatea noastră spre deosebire de un neon, în special pentru sănătatea ochilor prin tipul de lumină pe care îl oferă. Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere. Înlocuiește toate acele becuri cu un sistem care consumă mai puțin energie.

‍Folosește cât mai puțin fierul de călcat
‍Este un dispozitiv foarte consumator de energie, așa că, dacă îl folosești mai puțin, cu atât mai bine. Nu este nevoie să-ți călci cămășile când îți pui un pulover iarna.

‍Nu mai preîncălzi cuptorul
‍Multe rețete îți cer să preîncălzești cuptorul. Creșterea lentă a temperaturii nu va face decât ca alimentele să se gătească mai bine și vei economisi și energie.

‍Folosește mai mult cuptorul cu microunde
‍Contrar a ceea ce s-ar putea crede, este mai economic să gătești în cuptorul cu microunde decât într-un cuptor tradițional.

‍‍​​Schimbă-ți geamurile cu termopane
‍Ferestrele vechi cu geam simplu reprezintă pierderi semnificative de energie.

‍Reduce încălzirea în încăperile nefolosite
‍Ce rost are să încălzești o cameră pe care nu o folosești.‍

Cum poți să reduci factura la energie electrică. Acordă atenție centralei și instalației termice
Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puțin și eviți risipa apei calde.I arna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%. Evită să oprești centrala termică. În acest mod, locuința se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.

Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16 grade C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8 grade C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă.

Încălzește eficient locuința
Pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie, este recomandat să aerisești periodic caloriferele și să nu amplasezi mobilier în apropierea acestora. În plus, este recomandat să asiguri mentenanța periodică a sistemului de încălzire. Astfel, locuința se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie.

Economisește în bucătărie
Pentru preparatele pe care le pregătești pe aragaz, este recomandat să utilizezi un capac. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus. Atunci când gătești, evită, pe cât posbil, să deschizi ușa cuptorului, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.

Răcește eficient locuința
Energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Vara, setează aparatul de aer condiționat la aproximativ 25 de grade C. Cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu până la 6%. Alege să nu lași pornit ventilatorul atunci când ieși din încăpere. Acesta doar ventilează aerul, oferind senzația de răcoare, însă nu va scădea temperatura ambiantă.

‍Cum poți să reduci factura la energie electrică. Energia nefolosită costă
Sursele de alimentare irosesc energie prin transformarea curentului alternativ în curent continuu. Cele mai multe servere funcționează în prezent cu surse de alimentare cu o eficiență de 20-40%, ceea ce înseamnă că irosesc mai mult de jumătate din energia electrică ce le este transmisă. La nivelul unui server tipic, economiile potențiale de energie rezultate din trecerea la o sursă de alimentare cu o eficiență de 15% pot fi de până la 100 W sau mai mult.

Evită risipa alimentară
Este foarte importantă în economisirea energiei electrice. Atunci când arunci la gunoi alimentele, nu arunci doar mâncare, ci și toate resursele care au fost folosite pentru a produce acele alimente (sol, materie primă, apă, energie electrică, transportul până la magazin și prepararea mâncării). Tot acest proces are impact asupra mediului.

Reciclează ambalajele
Prin reciclarea aluminiului se economisește 90% din energia necesară pentru a produce de la zero un alt produs. Atunci când consideri că o doză este doar un deșeu, gândește-te că aceasta se poate întoarce pe raft în doar 6 săptămâni, iar materialul a fost reciclat în proporție de 100% fără să își piardă calitatea și fără să fie folosite materii prime. Prin reciclare materialele devin resurse pentru noi produse, se reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură pentru a face produse de la zero, consumul de energie și emisiile de carbon se micșorează, iar deșeurile sunt reduse la minimum.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante ...
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii fascinați de Transalpina
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii ...
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...