În ultima perioadă s-a vehiculat ideea că se va renunța la plafonarea facturilor la energie și la gaze, pe motiv că aceasta nu ar mai fi necesară, dat fiind că prețurile au scăzut comparativ cu anul trecut. Totuși, românii sunt destul de panicați de aceste zvonuri, pentru că se așteaptă ca facturile să explodeze, dacă se va renunța la prețul redus.
Alte articole: Comisia Europeană face anunțul momentului. România și Bulgaria, gata în 2023 de aderare la Schengen
Și printre autorități au apărut voci care au afirmat că ar fi nevoie de o analiză cu privire la acest subiect, pentru a-și putea da seama dacă această plafonare mai este utilă. Totuși, onest vorbind, facturile vor crește semnificativ în momentul în care românii nu vor mai beneficia de acest ajutor.
Pentru a înțelege exact ce impact ar avea renunțarea la plafonare asupra facturilor, a fost analizată factura lui Marian, unui consumator din București. Acesta își duce viața într-un apartament cu două camere, iar în luna martie acesta a primit o factură de 48,96 lei, pentru un consum de 72 kWh. Dat fiind că acesta nu depășise plafonul de 100 kWh/lună, prețul pe care l-a plătit a fost de 0,68 lei/kWh.
Jurnaliștii de la Hotnews au analizat prețul, folosindu-se de coparatorul de prețuri pus la dispoziție pe site-ul ANRE. Aceștia au observat cu ocazia acestui studiu cât ar fi costat această factură dacă prețul nu ar fi plafonat. Prima ofertă propusă de comparator este din partea unui furnizor care iese pe piața cu un preț de 0,73 lei/kWh, astfel, factura ar ajunge la 52 de lei, deci cu 8% mai mult decât în prezent. Mai mult de atât, prețurile ar urma să crească și mai mult în următoarea perioadă. Se pare că următoarele oferte cresc valoarea facturii cu până la 78%. În acest context, Marian ar urma să plătească o factură de 85 de lei.
„Dacă ne uităm astăzi pe prețurile care există în piață putem vedea că, pe bursa din Amsterdam, prețul a ajuns la circa 120 lei/MW. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă am pune toate costurile cu tarife, cu absolut tot, la acest preț, am ajunge undeva la 0,21 lei/kW, față de 0,31, adică undeva la 32% mai puțin decât este în momentul de față prețul, acest preț care este plafonat.
Foarte simplu, pentru o casă, dacă s-ar aplica prețul pieței și nu prețul plafonat, ar avea de câștigat un om, într-un an de zile, undeva la 2.600 de lei, la un apartament circa 1.100-1.200 de lei.
Cu alte cuvinte, vedem că, în momentul de față, avem niște creșteri de prețuri artificial menținute la niște valori ridicate în avantajul clar al bugetului de stat dar și al unor companii care cumva profită de acest preț care este impus. Gândiți-vă că prețul în piață, astăzi, este de 120 lei/MW, în condițiile în care prețul stabilit de Guvernul României, prin plafonare, este 150 lei la producător.
Dacă ne uităm, în momentul de față, pe comparatorul autorității de reglementare, vedem că la gazele naturale sunt în momentul de față 22 de oferte care se învârt exact în jurul plafonului. Deși ar putea furnizorii să vândă la prețuri mai mici, cu toate acestea, vând la ceea ce le-a recomandat statul. Sunt 22 de oferte în acest sens.
La energie electrică, în momentul de față, există undeva la 78 de oferte și, exceptând oferta Hidroelectrica, ce este o ofertă politică aș putea spune, vedem că toate celelalte oferte sunt undeva în jurul la 1,2 – 1,3 lei/kW, deci din nou aproape de valoarea maximă a plafonului maxim care există”, a explicat Dumitru Chisăliță la Antena 3 CNN.